Airbus prekida proizvodnju A380, najvećeg putničkog aviona

Airbus, A380, Avion, Zrakoplov, Emirates
Emirates je postigao dogovor s Airbusom o zamjeni nekih letjelica A380 avionima A350 i A330 (EPA)

Europski proizvođač zrakoplova Airbus priopćio je u četvrtak kako će 2021. prestati s proizvodnjom tzv. Superjumba A380 zbog manjka kupaca, odustajući tako od najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu i jednog od najambicioznijih i najtežih pothvata u zrakoplovnoj industriji.

Samo deset godina nakon što je zrakoplov s 500 mjesta počeo prevoziti putnike Airbus je objavio da glavni klijent, tvrtka Emirates, smanjuje narudžbe za taj zrakoplov i i stoga “nema temelja da se proizvodnja A380 održi”, prenosi Tanjug od agencije AP.

Ta bi odluka mogla ugroziti do 3.500 radnih mjesta i već je koštala kompaniju 463 milijuna eura gubitka u 2018., dodali su iz Airbusa.

‘Blagoslov’ za Boeing

Kraj najmlađe letjelice i ikone tvrtke predstavlja, po ocjeni AP-a, “blagoslov” za konkurenta Boeing i neugodan udarac za Airbus, koji se smatra europskim ekonomskim motorom.

To je, također, tužna vijest za Emirates, kojem je A380 okosnica flote stacionirane u Dubaiju, najprometnijoj zračnoj luci na svijetu za međunarodna putovanja, dodaje američka agencija.

Ipak, Airbus je u četvrtak objavio 29-postotni rast ukupne dobiti za prošlu godinu, a analitičari kažu da je globalna potražnja dovoljno visoka da ta tvrtka sa sjedištem u Toulouseu podnese gubitak svog “Superjumba”.

Taj je proizvođač zrakoplova izvijestio kako je lani ostvario neto dobit od 3,1 milijarde eura u odnosu na 2,4 milijarde eura u 2017.

Emirates zamjenjuje dio aviona

Osim gubitka na zrakoplovu A380, Airbus je prijavio i rashode od 436 milijuna eura za zrakoplov A400M, koji je koristilo nekoliko europskih vojski.

Tvrtka je dodala da očekuje sličan profit u 2019, sukladno rastu svjetske ekonomije i zračnog prometa.

Emirates se u četvrtak također oglasio priopćenjem da su postigli dogovor u vrijednosti 21,4 milijarde dolara s Airbusom o zamjeni nekih letjelica A380 širokotrupnim zrakoplovom A350 i manjim modelom A330.

Izvor: Agencije