Oglasi

Air Serbia: Autističnom dječaku zabranjen ulaz u avion

Historičar Čedomir Antić će tužiti aviokompaniju i beogradski aerodrom jer njegovom sinu nije bilo dozvoljeno da se ukrca u avion.

Autističnom dječaku zabranjen ulazak u avion Air Serbije

Dječaku s autizmom, jedanaestogodišnjem Vidu Antiću, nije bilo dozvoljeno da se u nedjelju, 6. augusta, ukrca u avion kompanije Air Serbia na letu od Beograda do Tivta, "da ne bi uznemirio ostale putnike", tvrdi njegov otac, historičar Čedomir Antić.

Kako je Antić rekao Večernjim novostima, njegov sin nije otputovao na more, iako je trebao putovati u pratnji majke, bake i sestre, jer su supervizor, ljekar i menadžerica leta procijenili da bi eventualno njegovo dugotrajno plakanje moglo uznemiriti ostale putnike.

Otac je zbog toga riješio, da kako kaže, "presavije tabak", pa će "zbog ugrožavanja pravne države i ustavom zagarantovanih prava svih građana Srbije", podnijeti tužbu protiv Aerodroma "Nikola Tesla" i srbijanske nacionalne aviokompanije.

Vid Antić je već tri puta, bez problema, avionom putovao do znatno udaljenijih odredišta - Tunisa, Turske i Egipta. Nijedna aviokompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uvjete zbog njegovog stanja, prenosi Beta.

"Tog popodneva došao sam na aerodrom da ispratim suprugu, svoje dvoje dece i njihovu baku na more. Zbog velike gužve, vrućine, čekanja, Vid se u jednom trenutku mnogo rasplakao. Takve okolnosti ponekad kod autistične dece izazovu uznemirenost, ali ona je kratkotrajna i u granicama podnošljivog. Plakao je sedam-osam minuta", ispričao je Antić.

'Psihijatrijska priprema'

Ubrzo nakon toga, prišla im je supervizorica i pitala da li dijete prvi put leti i ima li strah od letenja.

"Odmah sam rekao da je Vid autističan, ali da nije agresivan i da je već nekoliko puta leteo bez ikakvih problema. Istog trenutka odlučila je da mu zabrani da leti, uprkos mojim tvrdnjama da nije neprilagođen takvim situacijama. Predočio sam da time krši Vidova ljudska prava. Zatražila je da ga supruga i ja odvedemo na pregled kod aerodromskog lekara", rekao je Antić.

Ljekar medicine rada im je rekao da dijete mora biti "psihijatrijski pripremljeno". Objasnio je značenje ove sintagme tvrdnjom da je dječak prije leta trebao popiti lijekove za smirenje.

"Da, mnoge autistične osobe primaju lekove za smirenje, ali je preporuka da se oni ne daju deci u razvoju bez velike nevolje", objasnio je Antić i dodao da dječak ni u "ni u najtežim godinama" nikada nije pio lijekove za smirenje.

"Uporno sam zato ponavljao da Vid nije ni agresivan ni opasan, da let traje svega 40 minuta i pitao da li izbacuju i drugu decu koja tokom leta plaču. Lekar, ipak, ostaje pri svome, a u izveštaju, između ostalog, navodi da je pacijent skinut sa leta od strane supervizora, kao i rečenicu koja me je posebno razljutila: 'Rekli su mi da dete ima autizam'. Doktor ovim praktično potvrđuje da dete nije pregledao", naveo je otac dječaka.

Air Serbia: Ophodimo se jednako prema svima

Iz kompanije Air Serbia naveli su da žale zbog neprijatnosti kroz koju je prije tri dana prošla beogradska porodica, ali su naveli da je odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion donesena nakon što je postao veoma uznemiren i počeo se ponašati agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let.

"Pojedini putnici, koji su takođe čekali u redu, izrazili su zabrinutost našem osoblju, kojem su bezbednost i dobrobit svih na letu prioritet. Po proceduri, svakog uznemirenog gosta mora da pregleda lekar na aerodromu da bi se utvrdilo da li je u stanju da putuje. Nakon procene doktora, obavestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje, i objasnili procedure o promeni datuma leta. Kao aviokompanija ophodimo se jednako i nepristrasno prema svim našim gostima", navode iz aviokompanije.

Iz uprave aerdoroma tvrde da otpremu putnika na svim letovima aviokompanije Air Serbia,  obavlja Air Serbia Ground Services.

"Svaki avioprevoznik koji saobraća sa surčinskog aerodroma, u skladu sa svojim internim procedurama, ima pravo donošenja odluka o ulasku putnika u vazduhoplov i prijema putnika na let, koje nisu u domenu rada Aerodroma Nikola Tesla", navedeno je u odgovoru aerodroma koji prenose Večernje novosti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.