Air France zbog štrajka obustavlja dio letova

Poslodavac kaže da sindikalni zahtjevi za povećanjem 'nisu razumni' (EPA)

Francuski avioprijevoznik Air France upozorio je putnike da će sutra doći do odgađanja i otkazivanja letova zbog štrajka radnika, koji traže povećanje plata za šest posto.

Samo polovina letova na dužim relacijama iz Pariza sutra će biti izvedena, dok će oko 75 procenata srednjelinijskih letova biti izvedeno sa aerodroma Charles de Gaule, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

“Poremećaje i kašnjenja ne možemo isključiti”, rekla je kompanija.

Što se tiče kratkolinijskih letova, kompanija procjenjuje da će uspjeti izvesti 85 posto letova.

‘Nerazumni zahtjevi’

Sindikati zaposlenih u Air Franceu koji predstavljaju pilote, kabinsko osoblje i zemaljsko osoblje zakazali su štrajk zahtijevajući šest posto povećanja plate.

Grupa Air France-KLM u 2017. je imala za 42 posto veće prihode, 1488 milijarda eura, od čega na Francusku otpada 588 miliona, podsjeća agencija Hina.

Poslodavac kaže da sindikalni zahtjevi “nisu razumni” i da bi ukupan trošak rasta plate koji oni traže iznosio blizu 240 miliona eura i predlaže povećanje od 1 posto u dva navrata.  

Sindikati koji su pozvali na štrajk taj su prijedlog odbacili nazivajući ga “milodarom” koji ne može “kompenzirati porast životnih troškova i plate koje nisu rasle od 2011.” 

Izvor: Agencije