Air France ukida 7.500 radnih mjesta

Air France je saopćio da je tokom tri najteža mjeseca pandemije gubio 15 miliona eura dnevno (EPA)

Francuska aviokompanija Air France i njen regionalni ogranak Hop objavili su da ukidaju 7.500 radnih mjesta, pošto je zbog pandemije korona virusa obustavljena većina letova.

Aktivisti više sindikata protestirali su ispred sjedišta Air Francea na pariskom aerodromu “Charles De Gaulle” tokom pregovora u petak o radnim mjestima u francuskoj nacionalnoj aviokompaniji, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Sindikati su gnjevni jer francuska Vlada nije zahtijevala od kompanije Air France da zaštiti radna mjesta kada je u maju dobila pomoć države od sedam milijardi eura.

Radnici su upozorili da će se ukidanje radnih mjesta odraziti na francusku ekonomiju i naveli da državna pomoć treba biti iskorištena za obnovu kompanije umjesto za guranje ljudi u nezaposlenost.

Kompanije gube 84 milijarde dolara

Nakon cjelodnevnih pregovora s predstavnicima zaposlenih, uprava kompanije objavila je da će do 2022. godine ukinuti oko 6.500 od 41.000 radnih mjesta u Air Franceu i 1.000 od 2.400 u kompaniji Hop.

Kompanija je navela da će većina tih radnih mjesta biti ugašena odlaskom radnika u penziju ili ako sami daju otkaz i dodala da će podsticati dobrovoljni odlazak iz firme i prijevremeno penzioniranje prije nego što počne s otpuštanjima.

Procjene ukazuju da će aviokompanije širom svijeta izgubiti 84 milijarde dolara prihoda ove godine, a zvaničnici predviđaju da će za oporavak avionske industrije biti potrebno više godina.

Kompanija Air France saopćila je da je tokom tri najteža mjeseca pandemije imala 95 posto manji saobraćaj, da je tada gubila 15 miliona eura dnevno i da ne očekuje oporavak prije 2024. godine.

Izvor: Agencije