Air France: Sedmero povrijeđenih u nasilju

Nakon najave novog plana restrukturiranja francuske aviokompanije Air France, u nasilju je sedam osoba povrijeđeno.

Jedna osoba je teško povrijeđena, a jedan pripadnik službi sigurnosti je hospitaliziran, navela je uprava.

Petero povrijeđenih su radnici Air Francea, među kojima i direktor odjela za ljudske resurse Xavier Broseta i još trojica članova uprave.

Povrijeđena su i dvojica čuvara.

Menadžeri kompanije Air France pobjegli su u ponedjeljak sa sastanka kada je grupa nezadovoljnih radnika upala u prostoriju mašući zastavama i transparentima.

Rezanje troškova

Na televizijskim snimcima prikazano je kako je šefu odjeljenja za odnose s radnicima strgnuta košulja i da mu kravata visi sa vrata, prenio je Reuters.

On se probio kroz grupu radnika i udaljio se.

On i izvršni šef Air Francea predstavljali su plan o drastičnom rezanju troškova.

Kompanija je aktivirala “plan B”, pošto nije bilo dogovora s pilotima o manje radikalnim prijedlozima.

Direktor kompanije Frederic Gage već je bio napustio prostoriju prije početka sastanka radnog savjeta nedaleko od aerodroma “Charles de Gaulle”, sjeverno od Pariza.

Francuski ministar poljoprivrede i glasnogovornik Vlade Stephane Le Foll naveo je da su rezovi neophodni kako bi Air France mogao opstati na veoma konkurentnom tržištu.

“Vlada smatra kako se Air Franceu trebaju obezbijediti sredstva kako bi kompanija prošla kroz ovu tešku fazu. Na tržištu gdje je konkurencija veoma jaka, Air Franceu su potrebna sredstva kako bi odgovorili na mnoge izazove”, kazao je Le Foll.

Otkaz za 300 pilota i kopilota

Matična kompanija Air France – KLM najavila je podnošenje tužbe zbog nasilja nad menadžerima.

Radnički protesti praćeni nasiljem nisu rijetkost u Francuskoj, čije stanovništvo ima dugu tradiciju uzimanja zakona u svoje ruke.

Ove godine, kada zemlja pokušava spriječiti ekonomsku recesiju, već se desilo nekoliko takvih incidenata.

Serija otpuštanja u Air Franceu je prva ove vrste još od 90-tih godina, a novim uštedama planirano je otpuštanje 300 pilota i kopilota.

Također, bez posla će ostati i 900 ostalih radnika na Air Franceovim letovima te, blizu 1.700 mehaničara i ostalih zaposlenika zaduženih za operacije na zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije