Air France poziva pilote da okončaju štrajk

Francuska aviokompanija Air France saopćila je kako je spremna odustati od planova o proširenju niskotarifnog prevoznika Transavia i pozvala svoje pilote da okončaju štrajk, u koji su stupili prije desetak dana.

Najbrojniji sindikat francuskih pilota, SNPL, odlučio je prije dva dana nastaviti štrajk, uprkos prijedlogu uprave Air Francea da odloži do decembra planirani razvoj Transavie, jer realizacija samog plana nije dovedena u pitanje.

Piloti kompanije francuskog avioprijevoznika štrajkuju u znak protesta zbog planova razvoja firme Transavia, koji leti do turističkih odredišta, posebno na Mediteranu.

Rast broja putnika

Piloti u štrajku plaše se da će kompanija pokušati zamijeniti skupe pilote Air Francea, čija godišnja plata može dostići i 250.000 eura.

Proširenje kompanije Transavia sastavni je dio plana koji bi trebao povećati zaradu kompanije, a predviđa udvostručenje broja aviona u floti ove firme do 2017. na 100 aviona, kao i broj putnika na 20 miliona.

U prvoj polovini godine Transavia je zabilježila operativni gubitak od 64 milona eura, što je 10 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine.

Glavni razlog za njeno proširenje je rast broj putnika na godišnem nivou od 6,9 posto.

Izvor: Agencije