Oglasi

Air France - KLM otpušta 5.000 radnika

U naredne tri godine polovina ugovora bit će raskinuta na dobrovoljnoj osnovi uz plaćanje otpremnina.
Ekonomska situacija u Air Franceu je zabrinjavajuća, posebno zbog ozbiljnog nedostatka konkurentnostiAir France-KLM

Francusko-holandski avioprevoznik Air France - KLM otpustit će 5.000 radnika u naredne tri godine, a polovina ugovora bit će raskinuta na dobrovoljnoj osnovi uz plaćanje otpremnina.

Planom su obuhvaćeni svi segmenti zaposlenih, uključujući pilote.

Sporazumni raskid ugovora bit će ponuđen grupi od 2.500 do 3.500 ljudi.

Potrebne reforme

Glasnogovornik avioprevoznika izjavio je da pregovori sa sindikatima još traju i da se zvanična objava o radnim mjestima očekuje krajem juna.

"Ekonomska situacija u Air Franceu je zabrinjavajuća, posebno zbog ozbiljnog nedostatka konkurentnosti. Plan o reformama trebao bi obnoviti konkurentnost do 2015. godine na nivou uprave i ostalih radnika, o čemu se trenutno vode razgovori", izjavio je on.

Planom je predviđeno ostvarenje smanjenja troškova za najmanje dvije milijarde eura i umanjenje duga na blizu 4,5 milijardi eura do kraja 2014. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.