AIBA: Doživotna zabrana hrvatskom bokseru

Izvor: Youtube / joebeimel

Izvršni odbor Međunarodnog bokserskog saveza privremeno je, do zaključenja disciplinskog postupka, izrekla doživotnu zabranu bavljenja bilo kakvim aktivnostima u boksu hrvatskom bokseru Vidi Lončaru, ali i trenerima koji su bili uz ring kada je nokautirao poljskog sudiju Macieja Dziurgota, prenosi Hina.

“Bokseru i trenerima zabranjuje se učešće na svim nivoima takmičenja pod ingerencijom AIBA-e. Trenerima se oduzima licenca sve dok Disciplinska komisija AIBA-e ne dovrši postupak, jer se nisu ponašali u skladu s AIBA-inim disciplinskim i etičkim kodeksom”, navodi se u saopćenju Međunarodnog bokserskog saveza.

U trenutku ovog teškog incidenta uz ring su bili hrvatski selekgtor Mario Šivolija-Jelica i Franjo Grgić-Kristić, trener iz Bokserskog kluba Sesvete, čiji je Lončar član.

Hrvatski selektor je bio šokiran saznanjem da je i njemu izrečena doživotna zabrana djelovanja u boksu.

“Ne znam što bih vam rekao… Mislio sam da se suspenzija odnosi na ovo natjecanje. U šoku sam”, izjavio je Šivolija, čija je dosadašnja bokserska i trenerska karijera bila bez mrlje.

Izvinjenje AIBA-e

U službenom izvještaju, koje je predao AIBA-in supervizor, Moldavac Maksim Čerticovtev, utvrđeno je da je Lončar udario poljskog sudiju, koji je pao na pod, gdje ga je bokser nastavio udarati.

Sudija prevezen u bolnicu, a hrvatski bokser je završio u pritvoru.

“AIBA i cijela bokserska porodica imaju nultu stopu tolerancije prema ovakvom ponašanju”, piše u pismu predsjednik AIBA-e Ching-Kuo Wu koje je uputio Poljskom bokserskom savezu, a u kojem navodi da je, prema njegovim saznanjima, boksera na ovakav ispad nahuškao njegov klupski trener, koji je bio na tribini.

Uz riječi izvinjenja poljskom sudiji i njegovoj porodici, predsjednik AIBA-e zaključio je pismo ističući odlučnost u borbi protiv ovakvih događaja.

“Poduzet ću sve potrebne mjere za kažnjavanje i uklanjanje svih pojedinaca koji su iznevjerili AIBA-u i naš sport, kako se ovakvi incidenti više nikada ne bi ponovili na našim takmičenjima.”

Nokaut nakon nokauta

Nesvakidašnji incident dogodio se u ponedjeljak navečer u zagrebačkom Domu sportova, gdje je organizirano juniorsko Evropsko prvenstvo za boksere.

Hrvatski reprezentativac u kategoriji do 81 kilograma Vido Lončar, koji je poražen tehničkim nokautom u drugoj rundi od Litvanca Baniulisa Algirdasa, prije proglašenja pobjednika udario je sudiju Dziurgota u glavu.

Kad je ovaj završio na podu, Lončar mu je zadao još sedam udaraca u tijelo, prije nego što su priskočile bodovne sudije i doslovno izvukli hrvatskog boksera iz ringa.

Poljski sudija završio je u bolnici s teškim tjelesnim povredama, a cijeli je slučaj prijavljen policiji te je Lončar završio u pritvoru.

Uslijedila je brza reakcija Hrvatskog bokserskog saveza, koji je Lončaru izrekao doživotnu zabranu bavljenja boksom.

Izvor: Agencije