Ai Weiwei, umjetnik na više nivoa

On je najpoznatiji kineski umjetnik i aktivista. Ai Weiwei svojim djelima na mnogo nivoa dovodi u pitanje rad kineske Vlade… Čak i sa drugog kraja planete – iz Engleske.

Pod ovim svodom iz 18. stoljeća susreću se klasično i savremeno. Ovaj luster Weiweija baca novu svjetlost na jednu od najimpozantnijih palača u Velikoj Britaniji.

Ipak, Weiwei ne može biti prisutan u Blenheimu, na svojoj izložbi. Godine 2011. kineske vlasti oduzele su mu pasoš  i zadržale ga u pritvoru 81 dan. Ipak, uprkos udaljenosti, Weiwei je učestvovao u postavljanju ove izložbe.

„Pokušali smo stvoriti virtuelni svijet. Fotografirali smo cijelu palaču, dali smo mu knjige o ovoj palači. Napravili smo i videoturneju po cijelom dvoru. Cijelu palaču laserski smo skenirali”, rekao je Michael Frahm iz umjetničke fondacije Blenheim.

Paralela s Churchillom

Umjetnost i aktivizam spajaju se u starim hodnicima Blenheima. U jednoj sobi – hiljade porculanskih račića. To je u sjećanje na večeru u Weiweijwvom ateljeu prije nego što je uništen. U drugoj sobi – vaze dinastije Han obojene auto-lakom. Referenca na utjecaj konzumerizma na drevnu kinesku civilizaciju.

„Zapanjujuće je kako se umjetnička djela Weiweija uklapaju u palaču koja datira iz 18. stoljeća”, kaže Emma Hayward iz palače Blenheim.

Na ovom mjestu rođen je i bivši britanski premijer Winston Churchill, čovjek koji se borio za slobodu Evrope. Weiwei i sam je postao simbol borbe za slobodu.

„Poruke Weiweija izvanredno su duboke. On mnogo drži do istih stvari do kojih je bilo stalo i Winstonu Churchillu. To je izvanredna paralela. Pored toga, on je izvanredan umjetnik i izuzetna nam je čast što izlaže ovdje“, kaže Edward Spencer-Churchill iz umjetničke fondacije Blenheim.

Ovo je umjetnik i aktivista koji odbija biti ušutkan. U Blenheimu radovi i ideje Weiweija možda steknu novu publiku.

Izvor: Al Jazeera