AI upozorava na posljedice širenja korone na ruske zatvore

AI poziva vlasti da razmotre kako bi se moglo smanjiti zatvorsku populaciju u zemlji (EPA)

Amnesty International (AI) je izrazio zabrinutost zbog “katastrofalnih posljedica” mogućeg širenja epidemije korona virusa na ruske zatvore, pozivajući vlasti da smanje broj zatvorenika, ponajprije onih koji čekaju da im počne suđenje.

Human Rights Watch (HRW) prošle sedmice je također upozorio na prenapučenost zatvora u Rusiji kao veliki problem u slučaju pojave epidemije novog virusa, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Ako vlasti ne uvedu hitne zaštitne mjere, pandemija Covida-19 mogla bi pogoditi ruske zatvore s katastrofalnim posljedicama”, upozorila je u saopćenju Natalia Prilucjaka, analitičarka AI-ja za Rusiju.

Po njenom mišljenju, “sadašnje stanje ruskog zatvorskog sistema (…) izlaže zatvorenike većem riziku od zaraznih bolesti”, navodeći “prenapučenost, lošu ventilaciju, lošu zdravstvenu zaštitu i neodgovarajuće sanitarne instalacije”.

Prenapučeni zatvori

Po organizaciji AI, 9.000 od 519.600 ruskih zatvorenika muškarci su stariji od 60 godina, posebno ugroženi virusom.

Organizacija kritizira, također, što se “gotovo 97.000 zatvorenika nalazi u centrima za privremeni pritvor, gdje su uvjeti opasniji, ponajviše zbog prenapučenosti”.

AI poziva ruske vlasti da razmotre kako bi se moglo smanjiti zatvorsku populaciju u zemlji.

Po zadnjim službenim podacima, Rusija ima 2.337 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom i 17 umrlih.

U zadnja 24 sata zabilježeno je oko 500 novih slučajeva zaraze i osmero mrtvih, što je do sada rekord.

Izvor: Agencije