AI: U Ukrajini obje strane muče zarobljenike

Amnesty je svjedočenja potkrijepio dokazima kao što su ljekarski izvještaji, fotografije i snimci povreda (EPA)

Ukrajinska vojska i proruski separatisti, redovno pribjegavaju torturi i drugim vidovima maltretiranja ratnih zarobljenika, kao i civila, navodi se u izvještaju organizacije za odbranu ljudskih prava Amnesty International.

Amnesty navodi i osam slučajeva “pogubljenja po kratkom postupku” ukrajinskih zatvorenika koje su uhvatili proruski separatisti, prenosi agencija Beta.

Ova organizacija navodi u izvještaju da su saslušani bivši zarobljenici s obje strane koji su govorili o tome da su bili izloženi svirepim batinama, mučenju elektrošokovima, šutiranju i ubadanju nožem.

Stotine zarobljenih

Stotine ukrajinskih vojnika, kako se vjeruje, zarobile su pobunjeničke snage u ratu na istoku Ukrajine gdje je za godinu dana poginulo više od 6.100 ljudi.

Obje strane redovno jedna drugu optužuju za maltretiranje zarobljenika.   

Prema mirovnom sporazumu postignutom u februaru, svi ratni zarobljenici trebalo je da budu razmijenjeni i oslobođeni do marta, ali to još nije okončano.

Amnesty ističe da je razgovarao s 33 bivša zarobljenika –  17 koje su zarobili separatisti i 16 koji su bili u rukama ukrajinskih vladinih snaga.

“U sjenci još tinjajućeg ukrajinskog sukoba istraga na terenu pokazuje da su priče o torturi zarobljenika isto toliko rasprostranjene koliko su šokantne”, rekao je predstavnik Amnestyja John Dalhuisen.

Od 33 ispitana, 31 je opisao teške batine i druge teške zloupotrebe, navodi se u izvještaju. Ima slučajeva i da su ih ostavljali da vise okačeni o plafon, da im se danima uskraćuje spavanje i prijeti smrću.

Poziv UN-u

Agencija je ta svjedočenja potkrijepila dokazima kao što su ljekarski izvještaji, fotografije i snimci povreda.

“Ukrajinske vlasti moraju ispitati sve navode o ratnim zločinima i druge zloupotrebe, otvoriti dosjee i prikupiti dokaze o zloupotrebi, te suditi odgovornima za ta gnusna djela”, rekao je Dalhuisen.

Amnesty poziva UN i stručnjake da posjete mjesta pritvora u Ukrajini i razgovaraju sa zatvorenicima na obje strane.

“Situacija na strani separatista je posebno haotična sa raznim grupama koje drže zarobljenike u najmanje desetak poznatih lokacija”, navodi Amnesty. 

Sa vladine strane kao najgori izgrednik, navedena je nacionalistička milicija ukrajinskog Pravog sektora.

Brutalno mučenje

“Pravi sektor je držao desetine civilnih zatvorenika kao taoce, brutalno ih je mučio i iznuđivao velike sume novca od njih i njihovih porodica”, naveo je Amnesty i dodao da su pokušaji da se navedu ukrajinske vlasti da razmotre pritužbe u vezi Pravog sektora uglavnom ignorirane. 

Ukrajinska služba sigurnosti je u petak saopštila da je otvorena za dijalog s međunarodnim organizacijama za odbranu ljudskih prava i da će se sastati s predstavnicima Amnestyja radi razgovora o izvještaju.

Eduard Basurin, glasnogovornik pobunjeničkih snaga u separatističkom uporištu Donjecku, odbacio je nalaze Amnestyja i rekao da su to stalne optužbe, bez dokaza.

Izvor: Agencije