Oglasi

AI tvrdi da je vojska Malija ubijala civile

Francuski predsjednik posjetit će u subotu Mali, za čiju vojsku Amnesty International trvdi da je ubijala civile te da su mnogi nestali.
Francois Hollande posjetit će u subotu Mali kako bi se sastao s prelaznim predsjednikom Dioncoundom TraoreomAFP/Getty

Amnesty International (AI) raspolaže potvrđenim informacijama da je vojska Malija tokom najnovijeg konflikta ubijala civilno stanovništvo, a ima i slučajeva nestalih ljudi, objavljeno je u petak.

Ta organizacija za ljudska prava citira svjedoke koji tvrde da je vojska Malija uoči francuske intervencije 11. januara uhapsila "više od 24 civila".

Strahuje se da su vojnici kasnije ubili mnoge od njih, a neka od tela bacili u bunar u mjestu Sevare, prenosi AP.

Vlada Malija je obećala da će istražiti optužbe da su njeni vojnici kršili ljudska prava.

Francuski zvaničnici su u posljednje vrijeme isticali da žele odgovornost prepustiti vojsci Malija i drugim afričkim partnerima.

Posjeta Hollandea

Francuski predsjednik Francois Hollande posjetit će u subotu Mali kako bi se sastao s prelaznim predsjednikom Dioncoundom Traoreom, saopćeno je iz njegovog ureda. 

Hollande će u subotu posjetiti Timbuktu, koji su od pobunjenika preoteli francuki i malijski vojnici.

Francuski vojnici trenutno osiguravaju Kidal, posljednji veliki grad koji su okupirali pobunjenici, koji su kontrolirali veći dio sjevera bivše francuske kolonije od puča izvedenog prošle godine.

S Hollandeom će u posjeti Maliju biti i ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, ministar odbrane Jean-Yves Le Drian i ministar razvoja Pascal Can.

Izvor: Agencije