AI: SAD vodio ‘rat do uništenja’ u Raqqi, stradali civili

U napadu koalicije na Raqqu 2017. godine ubijeno je na stotine civila i uništeni su čitavi dijelovi grada, tvrdi AI (EPA)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužila je Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da su pokazali malo obzira prema životima civila tokom napada na sirijski grad Raqqu, tadašnju de facto prijestolnicu grupe Islamska država Irak i Levant.

U utorak objavljenom izvještaju, koji nosi naziv “Rat do uništenja”, što je aluzija na retoriku američkog ministra odbrane Jima Mattisa tokom kampanje, AI navodi da je u napadu koalicije predvođene SAD-om na Raqqu 2017. godine ubijeno na stotine civila i da su uništeni čitavi dijelovi grada, prenosi AP.

“Kada je toliko civila ubijeno u napadu poslije napada, nešto je očigledno pogrešno”, rekla je Donatella Rovera, jedan od istraživača AI-ja koji su posjetili Raqqu.

Također se navodi da je koalicija trebala znati da borci ISIL-a koriste civile kao ljudski štit i da svoju taktiku prilagodi zaštiti nedužnih ljudi, prenosi Tanjug.

Priznali odgovornost za ubistvo 32 civila

Glasnogovornik koalicije, pukovnik Sean Ryan, odbacio je ocjene AI-ja kao “apsurdne i u velikoj mjeri netačne”, tvrdeći da su koalicione snage i lokalni sirijski partneri organizirali koridore za bjekstvo civila, ali da su ih borci ISIL-a uhvatili u zamku.

Koalicija je priznala odgovornost za ubistvo 32 civila tokom četveromjesečnih borbi za Raqqu.

Istražitelji AI-ja pozvali su koaliciju da objavi podatke o ciljevima i detalje procesa biranja meta i naveli da je koalicija odbila zahtjev za davanje informacija.

S druge strane, Ryan tvrdi da Amnesty nikad nije kontaktirao koaliciju.

“Za uništenje grada okrivio bih ISIL. Mi smo oslobodili Raqqu. Grad zaslužuje bolje i mi ćemo mu pokušati to omogućiti”, rekao je glasnogovornik koalicije.

Izvor: Agencije