AI optužuje Beč za kršenje ljudskih prava

Austrija je odlučila da neće primati više od 80 zahtjeva za azil dnevno (AP)

Organizacija za ljudska prava Amnesty International optužila je Austriju da krši ljudska prava određujući gornju granicu broja izbjeglica i azilanata koje prima dnevno, dok vlada kaže da djeluje u okviru zakona.

Austrija je naljutila i druge zemlje Evropske unije, a evropski zvaničnici su izjavili kako krši zakon time što je odlučila da neće primati više od 80 zahtjeva za azil dnevno, te da će dozvoliti dnevni prolaz do 3.200 izbjeglica koje žele da zatraže zaštitu u nekoj drugoj zemlji.

Kršenje zakona

“Ženevska konvencija o pravima izbjeglica ne poznaje termine ‘kvota’ ili ‘ograničen prihvat’, a Ženevska konvencija određuje zakon u Austriji. Krši se međunarodni zakon”, rekao je za radiostanicu ORF čelnik Amnesty Internationala za Austriju Heinz Patzelt.

“Zemlja koja može primiti 2,8 miliona turista godišnje može učiniti više. Bestidno je prihvatiti Ženevsku konvenciju, a zatim u prvoj krizi odlučiti ne provoditi ju”, kazao je Patzelt, prenosi Hina.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova u Beču kazao je da je postavljanje dnevnih kvota za prihvat tražilaca azila na granici sa Slovenijom “u potpunosti u skladu s pravnim okvirom”.

Izvor: Agencije