Oglasi

AI: Njemačka bez odgovora na zločine iz mržnje

Amnesty International tvrdi da njemačke vlasti i prije dolaska izbjeglica nisu na propisan način istraživale, sudski gonile ili kažnjavale ljude za zločine iz mržnje.
Neonacistička ćelija, NSU, je između 2000. i 2007. ubila devet izbjeglica i jednu policajkuEPA-Arhiva

Njemačka ne uspijeva zaustaviti porast zločina iz mržnje, poput napada na azilantske centre, a postoje naznake da je "institucionalni rasizam" problem u policiji i drugim agencijama za provođenje zakona, saopćio je Amnesty International.

Ta organizacija tvrdi da čak i prije dolaska više od miliona izbjeglica prošle godine u Njemačku, vlasti nisu na propisan način istraživale, sudski gonile ili kažnjavale ljude za zločine iz mržnje.

Također podsjeća da je 2011. otkrivena mala neonacistička ćelija, Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), koja je između 2000. i 2007. ubila devet izbjeglica i jednu policajku.

Nedostaci u odgovoru policije

"S porastom zločina iz mržnje u Njemačkoj, dobro dokumentirani nedostaci u odgovoru policije i ostalih tijela za provođenje zakona na rasističko nasilje moraju se ispraviti", kazao je Marco Perolini iz Amnesty Internationala.

Ministar pravosuđa Heiko Maas je rekao da će pomno proučiti izvješće i procijeniti moraju li se poduzeti neki koraci.

"No, jedna stvar je jasna, država s vladavinom zakona nikada ne može prihvatiti rasističko nasilje", poručio je Maas.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.