AI: Mađarska maltretira izbjeglice

Izbjeglice kažu da su ih mađarski stražari 'tukli, šutirali i jurili s psima' (AP)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International kritizirala je mađarsku Vladu, tvrdeći da se vlasti te zemlje namjerno loše odnose prema izbjeglicama i migrantima, uoči referenduma o planu Evropske unije za raspodjelu izbjeglica, koji se u Mađarskoj održava 2. oktobra.

“U uvjetima otrovne referendumske kampanje, otrovna antiizbjeglička retorika dostiže vrhunac”, saopćio je AI u izvještaju, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, na stotine migranta i izbjeglica izloženo je fizičkom maltretiranju, ilegalnom potiskivanju preko granice i nezakonitom privođenju, koje provodi mađarska vlast.

Izvještaj je napravljen na osnovu razgovora sa 129 migranata i izbjeglice tokom prošlog mjeseca u Srbiji, Mađarskoj i Austriji, prenosi AFP.

‘Orbanova vladavina straha’

Ljudi koji su zaglavljeni u takozvanim tranzitnim zonama na mađarsko-srbijanskoj granici rekli su za AI da su ih mađarski stražari “tukli, šutirali i jurili s psima” prije nego što su ih prisilno vratili u Srbiju.

Amnesty ocjenjuje da je “užasan tretman” izbjeglica i migranata i uskraćivanje efikasne procedure za azil “namjerni populistički trik” radi odvraćanja izbjeglica od ulaska u zemlju.

Također se navodi da je mađarski premijer Viktor Orban zamijenio “vladavinu prava vladavinom straha”, kako bi ohrabrio birače da odbace prijedlog EU-a na referendumu 2. oktobra.

Izvor: Agencije