AI: Čileanske snage sigurnosti ozbiljno krše ljudska prava

AI ističe da snage sigurnosti protiv demonstranata koriste vatreno oružje te da ima dokumentaciju o torturi, seksualnom zlostavljanju i povredama očiju od suzavca (EPA)

Amnesty International je u izvještaju objavljenom u četvrtak saopćio da čileanske snage sigurnosti ozbiljno ugrožavaju prava demonstranata na mirno okupljanje i slobodu izražavanja mišljenja.

Ova organizacija ističe da snage sigurnosti protiv demonstranata koriste vatreno oružje i dodaje da ima dokumentaciju o torturi, seksualnom zlostavljanju i povredama očiju od suzavca, prenosi Beta.

Čileanski nacionalni institut za ljudska prava je saopštio da je 26 civila ubijeno i da je više od 2.300 njih ranjeno tokom višesedmičnih protesta u toj latinoameričkoj zemlji.

Široki protesti

Taj institut je saopćio da su sigurnosne snage potvrdile da su ubile pet osoba.

Amnesty International citira i izvore iz čileanske policije koja je saopćila da je 1.600 njihovih pripadnika ranjeno tokom protesta.

Protesti koji su počeli kao studentski protest zbog povećanja cijene metroa pretvorio se u široki građanski pokret koji zahtijeva reforme obrazovanja, zdravstva, penzija i novi ustav.

Izvor: Agencije