Oglasi

AI: Broj pogubljenja u svijetu najniži u desetljeću

Nakon Kine, države s najviše pogubljenja su Iran, Saudijska Arabija, Vijetnam i Irak, kaže se u izvještaju organizacije za ljudska prava Amnesty International.
Održani su brojni protesti protiv smrtne kazne širom svijeta posljednjih mjeseciEPA-EFE

Broj izvršenih pogubljenja u svijetu u 2018. godini najniži je u deset godina, pokazuje izvještaj organizacije za ljudska prava Amnesty International, koji je objavljen u srijedu.

Prošle godine u 20 država je izvedeno najmanje 690 pogubljenja, što je 31 posto manje u odnosu na najmanje 993 pogubljenja izvedenih 2017. godine.

"Dramatičan pad u broju pogubljenja dokazuje da čak i države za koje je to najmanje vjerovatno počinju mijenjati odnos i shvataju da smrtna kazna nije rješenje", rekao je generalni sekretar AI-ja Kumi Naidoo.

Istaknuto je kako je broj pogubljenja smanjen u državama poput Iraka, Irana, Pakistana i Somalije.

Međutim, u izvještaju se kaže kako se broj pogubljenja povisio u državama poput Singapura, Bjelorusije, Južnog Sudana, Japana i SAD-a.

Podaci kao 'državna tajna'

Osim toga, u državama kao što su Bocvana, Tajland i Tajvan odlučeno je da se kao način kažnjavanja ponovno uvede smrtna kazna, navodi se u izvještaju.

Iz AI-ja su također upozorili na otežan pristup podacima te napomenuli kako bi aktuelni podaci mogli biti viši nego što je prvobitno objavljeno.

U izvještaju se navodi kako je Kina jedna od država u kojoj je izvrši najviše pogubljenja u svijetu.

Organizacija ističe kako vjeruje da su ondje na smrt osuđene hiljade ljudi, koje se pogubljuju svake godine.

Međutim, ne zna se pravi broj izvršenja smrtnih kazni u Kini, jer su "podaci čuvani kao državna tajna", navodi se u izvještaju.

Nakon Kine, države s najviše pogubljenja su Iran, Saudijska Arabija, Vijetnam te Irak.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.