Ahrar al-Sham: ISIL se ne bori protiv Assada

Ahrar al-Sham nema problema sa učešćem u političkom procesu (Reuters)

Piše: Mariya Petkova

Budući da je još jedan krug pregovora o krizi u Siriji bezuspješno okončan, vojna situacija u pokrajinama na sjeveru razvija se velikom brzinom.

Operacija Štit Eufrata u sjevernom dijelu Halepa, koju podržava Turska, naglo je zaustavljena nakon što je napredak južno i istočno od Al-Baba prema Raqqi blokiran ofanzivom snaga sirijskog režima jugoistočno od grada.

Washington je također izjavio da će radije stati na stranu koalicije Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u nadolazećoj bici za Raqqu, simboličnu prijestolnicu grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Do ovakvog razvoja događaja došlo je nekoliko sedmica nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio da će operacija Štit Eufrata napredovati prema Raqqi koju drži ISIL i Manbiju, koji kontroliše koalicija Sirijske demokratske snage.

Operacija u Raqqi je veoma važna i osjetljiva. Zahtijeva promišljanje, zahtijeva prisustvo Slobodne sirijske vojske, prisustvo lokalnih frakcija koje poznaju taj predio i načina razmišljanja [lokalnog stanovništva], da ne bi došlo do problema u vezi plemenskih, teritorijalnih i pitanja legitimnosti.

U toku proteklih nekoliko sedmica, koalicija SDF koju podržava SAD odrekla se svoje teritorije zapadno od grada Manbija u korist režimskih snaga, omogućivši tim snagama da naprave tampon-zonu između SDF-a i frakcija Slobodne sirijske vojske, u sklopu operacije Štit Eufrata. Američke čete koje, prema objašnjenju Washingtona, imaju savjetodavnu ulogu u ovom sukobu, također su se premjestile u Manbij kako bi spriječile ofanzivu Slobodne sirijske vojske na grad.

Teritorijalni pojas između režimskih snaga i SDF-a će omogućiti SDF-u da pomjeri resurse i čete prema kantonu Afarin na zapadu, koji je donedavno bio sasvim izlovan od ostatka teritorije pod kontrolom SDF-a.

Ahrah al-Sham, jedna od najutjecajnijih grupa pobunjenika na sjeveru Sirije, koju je Rusija u decembru stavila na svoju listu „umjerenih opozicionih grupa“, ključni je igrač u najnovijim političkim i vojnim dešavanjima na sjeveru Sirije.

Al Jazeera  je razgovarala sa Ahmadom Qara Alijem, zvaničnim glasnogovornikom grupe Ahrar al-Sham o nekim od ovih događaja i viziji o budućnosti Sirije koju ima ova naoružana grupa.

Al Jazeera: Kakva je trenutna situacija u predjelima pod kontrolom snaga operacije Štit Eufrata?

Ahmad Qara Ali: Operacija Štit Eufrata se nastavlja. Naš stav je da postoji plan za njen nastavak. Ova operacija je donijela dosta pobjeda u regiji, oslobodila je ljude od ISIL-a i uspostavila neku vrstu sigurnosti, i ljudi su se mogli vratiti svojim životima i domovima.

Možda ima onih koji su uvjereni da je do određene mjere ova operacija stala. Ali ona se nastavlja. Grad Al-Bab je potpuno oslobođen i situacija je na neki način mirna. Nema bitaka ili sukoba.

U Manbiju ima napretka, ali ne znam dokle su stigli. I dalje se sukobljavaju snage koje učestvuju u operaciji Štit Eufrata i snage koalicije SDF.

Al Jazeera: U nekim medijskim izvještajima piše da su američke snage prisutne u Manbiju. Šta vi mislite o tome?

Qara Ali: Nismo potvrdili istinitost ovih izvještaja. Ali dobro je poznato da SDF dobija podršku od međunarodne koalicije predvođene SAD-om. Međutim, kada je u pitanju stvarno prisustvo američkih snaga, nisam tačno siguran u vezi tog.

Al Jazeera: Ali, da li je mogućnost da američke snage zaustave napredak Štita Eufrata prema Manbiju, prema vašem mišljenju, pozitivan ili negativan razvoj?

Qara Ali: Naravno da to nije pozitivno. Cilj operacije je da se oslobodi ovo područje, tako da ova barijera koči oslobađanje ovog predjela, a potkopava i bitku protiv ISIL-a.

Život se vraća u stanje nalik normalnom u Al-Babu. [Khalil Ashawi/Reuters]

Al Jazeera: Mislite li da će snage Štita Eufrata napredovati prema Raqqi?

Qara Ali: Moguće je, ali ne mogu potvrditi da će se to sigurno desiti. Diskusije se nastavljaju između svih strana, uključujući i međunarodnu koaliciju i Turke.

Čak su i jučer održani sastanci između Turaka, Amerikanaca i Rusa. Dakle, diskusije nisu prekinute na temu plana za Raqqu – postoji jedan plan koji su predložili Turci i drugi koji su predložili Amerikanci. U ovom trenutku još nije jasno i ne mogu potvrditi da li će se dogoditi.

Ali naravno da je operacija u Raqqi veoma važna i osjetljiva. Zahtijeva promišljanje, zahtijeva prisustvo Slobodne sirijske vojske, prisustvo lokalnih frakcija koje poznaju taj predio i načina razmišljanja [lokalnog stanovništva], da ne bi došlo do problema u vezi plemenskih, teritorijalnih i pitanja legitimnosti.

Situacija je veoma osjetljiva i potrebno ju je prostudirati i isplanirati da bi bila uspješna. Osim tog, mnogo je civila, moramo biti pažljivi da oni ne bi stradali.

Bila bi to teška i komplikovana bitka, ali ova područja moraju biti oslobođena od ISIL-a.

Al Jazeera: Da li bi grupa Ahrar al-Sham učestvovala u bici za Raqqu?

Qara Ali: Prisutni smo među snagama Štita Eufrata. Učestvovali smo u bici za Al-Bab. Učestvovali bismo i u njoj, ako bi se takva operacija dogodila.

Al Jazeera: Ahrar al-Sham je bio među snagama koje su otele Raquu od režima? Kako ste izgubili ovaj grad od ISIL-a?

Qara Ali: Kada se ISIL pojavio, ove frakcije nisu bile naviknute na ovaj tip borbe. Nisu bili naviknuti na unutrašnje sukobe. Borba protiv neprijatelja je značila borbu protiv režima. ISIL se pojavio iznenada i počeo je napadati neke frakcije.

Dosta boraca nije moglo shvatiti da će drugi borci koji su se također borili protiv Bashara [al-Assada] boriti i protiv njih. To je umnogome utjecalo i na borce i na frakcije – nisu bili naviknuti dizati oružje protiv svojih suboraca.

[ISIL-ove] metode uključivale su upotrebu automobilskih bombi u napadima na frakcije i njihova sjedišta. Ovo, zajedno sa činjenicom da su frakcije i dalje uključene u borbu protiv režima, dosta je utjecalo na [situaciju].

ISIL se nije borio protiv režima. Posvetio se borbi protiv ovih frakcija s ciljem njihovog uništenja. Napustili su Idlib i pokrajine u zapadnom Halepu i fokusirali se istočne pokrajine Halepa i druge istočne pokrajine kao što su Raqqa i Deir al-Zor.

Druge grupe su bile šokirane unutrašnjim borbama koje je prouzrokovao ISIL kada su došli u Raqqu [Reuters]

Al Jazeera: Šta mislite o pregovorima u Ženevi?

Qara Ali: Do sada ti sastanci nisu donijeli nikakve rezultate. Čak su i oni koji su im prisustvovali rekli da ne vide nikakve jasne rezultate, bilo kakve ozbiljne i efikasne rezultate ovih pregovora. To nije ništa novo. Tako je bilo i sa prethodnim pregovorima. Oni dođu kao neki vid predaha za Assada. Za to vrijeme on bi počinio pokolja, ubio bi još ljudi, dok bi ga štitili njegovi saveznici Rusija i Iran.

Međunarodni mediji su izvještavali o masakrima i zločinima koje je počinio Assadov režim, kao što je izvještaj Amnestyja o pogubljenjima u zatvoru Sednaya i drugi o upotrebi hemijskog oružja.

Sve je ovo prošlo neprimijećeno. Iako je hemijsko oružje eliminisano, ništa se nije promijenilo. Iz tog razloga ne vidimo ništa dobro u tim pregovorima za interese našeg naroda. Nema pravog razgovora o političkoj transformaciji, promjeni režima ili dostizanju bilo kojeg od ciljeva ove revolucije.

Al Jazeera: U budućnosti, da li biste učestvovali u nekim pregovorima?

Qara Ali: U principu, stav Ahrara al-Shama je da učestvuje u političkom procesu i mi shvatamo da će rješenje u Siriji biti političko. Ali mi uvijek kažemo da ovo političko rješenje mora biti u interesu revolucije i da se mora slagati sa principima revolucije i biti u interesu naroda i donijeti mu pravdu.

Ako bude tako, Ahrar al-Sham nema problem s učešćem u političkom procesu, ili u bilo kakvim pregovorima koji vode do rješenja. Ali ono na što se to svodi suština je ovih pregovora – da li idu u korist revolucije i naroda ili u korist Bashara al-Assada tako da on može počiniti još zločina i ubistava.

I da li ćemo slušati samo neke lijepe riječi ili čak poricanja Assadovih zločina? Smatramo takav tip [pregovora] beskorisnim.

Al Jazeera: Kako bi, gledano iz vašeg ugla, izgledala Sirija nakon Assada?

Qara Ali: Naravno da Ahrar al-Sham ima islamski identitet ali mi smatramo da većina sirijskog naroda ima taj isti identitet bez, naravno, isključivanja drugih. Druge manjinske/sektaške grupe također imaju svoje korijene u Siriji. Ali mi pričamo o identitetu većine sirijskog stanovništva.

Ahrar al-Sham vjeruje u učešće u politici i nećemo biti jedini koji će odlučivati o pitanjima upravljanja ovom državom. O velikim političkim pitanjima će odlučivati narod, kao o obliku vlade koja bi održavala njegov identitet, ustav, zakon.

O svemu ovome odlučivat će narod, referendumi, stručnjaci u pravnim, političkim ustavnim poljima. Sve ovo će biti urađeno uz učešće svih revolucionarnih subjekata i frakcija.

Al Jazeera: Dakle, pričate li o demokratiji?

Qara Ali: Možda jeste tako. O ovome će odlučivati sirijski narod. Ja sada ne mogu reći koji termin će biti korišten da se opiše buduća vlada.

Al Jazeera: U kom bi obliku islamski principi bili prisutni u takvoj vladi?

Qara Ali: Islamski identitet je prisutan među sirijskim narodom. Prema tome, kada je riječ o ustavu i zakonu, ovo pitanje će biti uzeto u razmatranje, zajedno sa svim drugim različitim aspektima sirijskog društva. Na koji način će se to dogoditi, odlučit će sirijski narod.

Ukoliko sirijski narod odabere demokratski sistem vlade bez ikakvih vjerskih principa, bi li Ahrar al-Sham učestvovao u njemu?

Ahrar al-Sham neće kritikovati niti se protiviti odlukama naroda. U tom slučaju, da li će Ahrar al-Sham postati u političkom smislu opozicija, ili da li će se aktivnosti ove grupe promijeniti i biti povezane sa pozivanjem u vjeru, ili biti ideološke ili političke, nešto je što ja ne znam. O ovome će odlučiti naše vođstvo kada dođe vrijeme za to.

Al Jazeera: Šta mislite o ruskoj intervenciji u Siriji?

Qara Ali: To je ugnjetavačka intervencija. Njom se podržava kriminalni režim i diktator koji ubija Sirijce već šest godina. Režim je ubio stotine hiljada nedužnih muškaraca, žena i djece. Mi je smatramo okupatorskom silom.

Al Jazeera: Postoji koordinacija između ruske i turske vlade u Siriji. Šta mislite o tome?

Qara Ali: Turska je jedna od država koje podržavaju sirijsku revoluciju. Podržavaju nas logistikom, donacijama i prijemom velikog broja izbjeglica. Naravno da cijenimo sve to. Međutim, ne moramo se nužno slagati sa svim odlukama Turske.

Možemo imati različit stav u vezi nekih pitanja. Oni su pokušali postići sporazum sa Rusima. Naš stav je da Rusi nisu ozbiljni i da nisu iskreni i da će i dalje podržavati Bashara. I ovo je postalo jasno. Nakon Astane nije bilo rezultata, prekid vatre nisu poštovale milicije na jugu, Hezbollah i ostali.

Oni nisu poštovali prekid vatre, nisu čak ni slušali Ruse. Ili Rusi nisu bili ozbiljni i iskreni, ili nisu imali sposobnost da kontrolišu ove milicije.

Ovo se također desilo u Halepu. Postojao je sporazum sa Rusima da se dozvoli stanovnicima da napuste Halep. Ali neke iranske i sektaške milicije su spriječile ljude da odu tako što su pucali na njih i istjerivali ih iz automobila. Rusija nije uradila ništa da to zaustavi.

Al Jazeera: Kakva je situacija u pokrajinama Idlibu i zapadnom Halepu nakon unutrašnjih sukoba u protekla dva mjeseca?

Qara Ali: Grupa Fatah al-Sham je napala nekoliko frakcija. Mi smo dali izjavu rekavši da to nije prihvatljivo i prihvatili smo nekoliko frakcija koje su nam se pridružile. Mi uviđamo da je ujedinjenje najbolji način da se postigne pobjeda za revoluciju. Dakle, nama se pridružilo [šest] frakcija i rekli smo da nećemo šutjeti o tome.

Nakon što je najavljeno udruživanje u grupu Hi'ya Tahrir al-Sham i njihov vođa Hashem al-Sheikh je rekao da će napadi prestati i da će nesporazumi biti riješeni na sudu. Nakon kratkog perioda, vidjeli smo da su ovi napadi ponovo pokrenuti. Dakle, pokret [Ahrar al-Sham] nije šutio. Obnovili smo sve pozicije i punktove koji su bili napadnuti.

Generalno se smatra da je Idlib pod kontrolom Tahrir al-Shama te da nije više pod kontrolom revolucionarnih snaga, što nije tačno. Frakcije su i dalje prisutne na terenu. Smatramo se dijelom revolucije i prema tome, moramo je zaštiti od napada.

Nadamo se da će narednih dana s prestankom borbi među frakcijama, vojne operacije protiv režima ponovo biti pokrenute.

Al Jazeera: Kakve su vaše veze sada sa grupom Hi’ya Tahrir al-Sham? Postoji li koordinacija i saradnja?

Qara Ali: Odnosi s njima uvijek su uključivali vojnu koordinaciju na terenu. Ali mi se ne slažemo sa njihovim metodama, njihovim načinom razmišljanja ili njihovim projektom.

Nadamo se da se promjena zaista dešava unutar [Tahrir al-Shama], posebno nakon spajanja sa drugim frakcijama.

Naš stav je da Rusi nisu ozbiljni i da nisu iskreni i da će i dalje podržavati Bashara.

Nadamo se da se dešava pozitivna promjena i da su zaista prekinuli veze sa Al-Kaidom kao što su rekli. Insistirali smo na ovome. Nadamo se da su pozitivni koraci poduzeti i da ova grupa više ne napada druge frakcije.

U prošlosti je grupa Hi'ya Tahrir al-Sham izvodila napade, a mi nismo šutili. Reagovali smo na njih, dolazilo je do sukoba. Nakon tog, sazvan je sud i sastavljen komitet koji će riješiti probleme.

Al Jazeera: Sirijski aktivisti su kazali da je u posljednje vrijeme na njih izvršen veliki pritisak i na novinare u Idlibu i zapadnom Halepu. Šta kažete na to?

Qara Ali: Ne znam gdje se tačno to desilo. Kada su počeli napadi na frakcije, naravno da su se takve stvari desile. Aktivisti su možda zamijenjeni za članove drugih frakcija, pa su ih možda zato napali.

To je neprihvatljivo. Ali tamo su i dalje prisutni aktivisti koji nastavljaju sa svojim aktivnostima. Primjera radi, nedavno su žene organizovale protest u gradu Mastoumiju, gdje je Tahrir al-Sham napao Ahrar al-Sham.

Protest je bio protiv Tahrir al-Shama i njegovih napada na revoluciju, na druge frakcije i Ahrar al-Sham.  Poznajem dosta aktivista koji i dalje žive u Idlibu i zapadnom Halepu i slobodno pričaju. Mi znamo da ima problema, ali u toku je revolucija.

Došlo je do neslaganja između različitih strana. Ponašanje grupe Tahrir al-Sham nije bilo prihvatljivo. Oni su mislili da će možda oni ujediniti frakcije silom ili tako što će ih ugnjetavati.

Dakle da, tokom napada na frakcije dešavali su se napadi na aktiviste također. To nije prihvatljivo. Kada se aktivistima nanosi šteta ili vrši pritisak na njih, postoje nastojanja da im se pruži zaštita i da im se pomogne.

Izvor: Al Jazeera