Ahmetović napustio Kadrovsku komisiju SDA

Ahmetović je prethodno napustio Klub SDA u Parlamentu BiH (Tanjug)

Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Kadrovske komisije Stranke demokratske akcije (SDA).

U pismu dostavljenom medijima kazao je da je ulaskom u tu komisiju želio doprinijeti stabilizaciji odnosa u Klubu zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Na moje veliko iznenađenje i moju potpuno iskrenu namjeru nisam imao sagovornika od strane rukovodstva SDA i predsjednika [Bakira] Izetbegovića koji je moj pristanak shvatio na potpuno pogrešan način, odnosno da sam ulaskom u kadrovsku komisiju trebao začepiti usta i prestati govoriti o pogrešnoj politici dijela rukovodstva stranke i predsjednika Izetbegovića”, navodi se u saopćenju.

Dodao je da nije imao priliku puno “kadrovirati niti donositi neke važne odluke zbog toga što se kadrovska podrazumijevala samo kao forma, a nikako suština vođenja kadrovske politike SDA”.

Govoreći o kadrovskoj politici stranke, Ahmetović je ocijenio da je rezultat svega toga što pojedine kadrove SDA procesuiraju razni sudovi u BiH.

“Vrhunac nepravde koja se može vidjeti i koja se provodi je potpuno zaboravljeni kadrovi iz polovine BiH, kadrovi koji dolaze iz manjeg bh. entiteta, potpuna odsutnost brige za djecu prognanika, djecu čiji su očevi dali svoj život za odbranu naše domovine BiH. Danas se djeca prognanika, djeca žrtava genocida i djeca povratnici (koja su se sa teškom mukom školovala, potpuna nebriga naše države), prepušteni sami sebi i sa fakultetskim diplomama odlaze van BiH ili se bave teškim fizičkim poslovima da bi u svojoj zemlji, za koju su dali sve, prehranili svoju porodicu”, navodi Ahmetović u saopćenju.

Napuštanje Kluba SDA

Ostavka na članstvo u Kadrovskoj komisiji uslijedila je dva dana nakon što je Ahmetović, zajedno sa zastupnicima SDA Šemsudinom Mehmedovićem i Salkom Sokolovićem napustio Klub te stranke u PSBiH.

Odluku su donijeli nakon što im je Predsjedništvo SDA izreklo mjeru ukora zato što, protivno stavu stranke, nisu podržali Zakon o akcizama BiH prilikom glasanja u Parlamentu.

Ahmetović je rekao da su Mehmedović i on već iznijeli svoje stvari iz Kluba, a da će to, prema dogovoru, učiniti i Sokolović. Prethodno je iz SDA isključen Senad Šepić, također zastupnik u državnom parlamentu.

Plan četvorice poslanika je da formiraju poseban klub u Parlamentu, rekao je Ahmetović za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije