Zaev: Bude li DUI ucjenjivao, neće biti dio vlade

'Trebamo cijenjenu, dokazanu i prihvatljivu ličnost za prvog albanskog premijera', rekao je Ahmeti (EPA)

Čelnik vladajuće makedonske stranke – SDSM-a, Zoran Zaev, poručio je predsjedniku najveće albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji – DUI, Aliju Ahmetiju, da, ako ta stranka bude uvjetovala ko će biti predsjednik buduće vlade, neće biti njen dio, prenosi Tanjug.

Ahmeti je ranije danas izjavio da je došlo vrijeme da budući predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije bude etnički Albanac.

Zaev je na svom profilu na Facebooku rekao da će se jednako boriti za bolji život svih građana Sjeverne Makedonije, što je, prema njegovim riječima, nešto što je i pokazao u politici svih ovih godina.

“U našoj zemlji mandatar može biti svako ko osigura podršku najmanje 61 zastupnika”, napisao je Zaev i dodao da će, ako SDSM pobijedi na izborima, on biti premijer.

Na izjavu Ahmetija reagirala je i opozicijska albanska stranka BESA, čiji je predsednik Biljal Kasami, također na Facebooku, naveo da Ahmeti zahtjevom da premijer bude Albanac “ne može pokriti neuspjehe za 18 godina vladanja DUI-ja”.

Premijer da bude Albanac

Ahmeti, čelnik vladajuće albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji – Demokratske unije za integraciju (DUI), ujedno koalicijski partner Zorana Zaeva, izjavio je u petak da je vrijeme da u toj zemlji bude izabran prvi premijer koji će biti etnički Albanac.

Povodom obilježavanja 18. godišnjice osnivanja DUI-ja rekao je da je trenutno na čelu makedonskog Sobranja Albanac, ali da je došlo vrijeme za nešto veće, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Plusinfo.

“Ovo putovanje počeli smo zajedno prije 18 godina, zajedno smo se suočili sa svakim izazovom i vjerovali jedni drugima, zajedno smo riješili i ispunili naše ciljeve i na ovu toliko važnu godišnjicu za sve nas trebamo utvrditi cilj zajedno”, kazao je Ahmeti.

“To je dostizanje izbora cijenjene, dokazane i prihvatljive ličnosti, koju ćemo izabrati zajedno, za prvog albanskog premijera”, pojasnio je čelnik najveće albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji.

Izvor: Agencije