Ahmeti: U Briselu nema zahtjeva za korekciju granice

'Želimo priznanje od Srbije u postojećim granicama, koje imamo bez trećeg nivoa upravljanja', kaže Ahmeti (EPA)

Čelnik opozicione Socijaldemokratske partije Kosova Špend Ahmeti, koji je i kopredsedavajući tima Kosova za nastavak dijaloga sa Srbijom, kaže da do sada niko zvanično Evropskoj uniji, koja posreduje u tom procesu, nije poslao nikakav predlog o korekciji granice, o čemu se u poslednje vreme dosta priča.

Ahmeti je, prenosi RTK, komentarisao i izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija da je ideju o korekciji granice sa Srbijom preuzeo od nekadašnjeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

“Juče [sreda] čuo sam [ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu] Dačića da je to njegov predlog, koji i [predsednik Srbije Aleksandar] Vučić već duže vreme podržava”, rekao je Ahmeti.

‘Iz Beograda se čuju samo žalbe’

“Jasno je da je to zahtev Srbije, ali formalno na sastancima u Briselu takvo nešto niko nije predložio, niti smo čuli da je to tražila Srbija”, rekao je on.

Kosovo, kaže Ahmeti, nije protiv dijaloga sa Srbijom, od koje su se do sada mogle da čuju samo žalbe, a ne i konkretni zahtevi.

“Mi znamo šta želimo. Želimo priznanje od Srbije u postojećim granicama, koje imamo bez trećeg nivoa upravljanja. Onda možemo da govorimo o pitanjima manjinskih prava ili drugim pitanjima. Naši zahtevi su jasni, moramo da govorimo o ratnim štetama, penzijama i svim temama koje smo pokrenuli”, rekao je Ahmeti, koji je gradonačelnik Prištine.

Izvor: Agencije