Ahmeti najavio ‘plan B’ za budućnost Makedonije

DUI oštro osuđuje poteze Đorga Ivanova (EPA)

Ali Ahmeti, lider najuticajnije albanske partije u Makedoniji DUI, najavio je danas “plan B” za budućnost Makedonije, o kojem raspravlja vrh te stranke na sastanku u mjestu Mala Rečica blizu Tetova.

Ahmeti je kazao da se radi na “planu B” nakon što je makedonski predsjednik Ðorge Ivanov odbio dodijeliti mandat za formiranje vlade opozicionom lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, javlja Tanjug.

Ahmeti se jutros u Strugi sreo sa ministricom odbrane Albanije Mimi Kodelji sa kojom je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Makedoniji.

Iz kabineta makedonskog predsjednika Ðroga Ivanova je sinoć, nakon njegovog susreta sa visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, saopćeno da on ne može prihvatiti njen poziv da mandat za formiranje makedonske vlade poveri lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Kako je saopćeno, Ivanov je Mogherini rekao da on nije u poziciji da to učini, navodeći kao razlog prihvatanje Tiranske platforme od Zaeva.

“Predsjednik Ivanov je rekao da, u skladu sa ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucjenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera”, navodi se u sinoćnjem saopćenju.

“Ta platforma predstavlja postizborno kršenje ustava i okvirnih sporazuma iz Ohrida i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj zavisnosti od strane zemlje. Građani su glasali za evropske reforme a ne za stranu platformu”, dodaje se u saopćenju iz kabineta Ivanova, prenela je MIA.

On je također ukazao na odsustvo međunarodne zvanične osude takve platforme koja predstavlja miješanje u unutrašnje poslove Makedonije.

VMRO-DMPNE predlaže nove izbore

Novi vanredni izbori najbolji su način da Makedonija izađe iz političke krize, poručio je u petak VMRO-DMPNE, pohvalivši odluku predsjednika države da ne dopusti formiranje vlade socijaldemokrata i Albanaca.

“Postoje dva izlaza iz ove situacije. Jedan je putem skorih prijevremenih izbora”, saopćila je ta stranka.

Prijevremeni izbori, peti u deset godina i peti na kojima je VMRO dobio najviše glasova, održani su u decembru ne bi li riješili dvogodišnju političku krizu. Ali, rezultati su bili tijesni i VMRO nije uspio formirati vladu.

Njihovi suparnici, SDSM, u tome su uspjeli zahvaljujući dogovoru s albanskim strankama. Međutim, njihov koalicijski dogovor, koji predviđa da albanski postane službeni jezik u cijeloj zemlji, predsjednik Gjorge Ivanov, saveznik VMRO-a, smatra neprihvatljivim. Upozorava da bi to moglo ugroziti teritorijalnu cjelovitost zemlje.

Drugi mogući put izlaska iz krize, po VMRO-u, je da SDSM odustane od dogovora o jeziku, što bi razbjesnilo Albance, koji čine između četvrtine i trećine stanovnika zemlje od ukupno 2,1 miliona.

Mogherini je posjetu Skoplju okončala pozivom predsjedniku Makedonije da povuče svoju odluku o dodjeljivanju mandata za sastav vlade i porukom da je EU posvećena eurointegracijama te zemlje i cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da je tokom sastanka sa političkim liderima i predsjednikom Makedonije razgovarala i o tome kako izaći iz političke i institucionalne krize u zemlji.

“Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine i pozivamo predsednika Ðorga Ivanova da preispita svoju odluku o dodeljivanju mandata za formiranje vlade”, kazala je Mogherini.

Kršenje demokratskih principa

Ona je dodala da EU želi ukazati kao prijatelj Makedonije na radnje koje predstavljaju, po njihovom mišljenju, ozbiljno kršenje demokratskih principa i demokratskog duha ustava Makedonije.

Mogerini je ocijenila da svi politički lideri imaju obavezu ublažiti retoriku i izbjeći da politička i institucionalna kriza u zemlji preraste u međuetnički ili politički sukob. 

“Zemlja nije izložena vanjskim prijetnjama, već nekim unutrašnjim problemima. Na liderima zemlje je da preuzmu odgovornost i izvuku je iz toga”, naglasila je Mogherini.

Ivanov je u srijedu rekao da mu ni Ustav ni savjest ne dozvoljavaju da povjeri mandat Zaevu za sastav nove vlade jer je, kako je rekao, iznenađen platformom albanskih partija koja krši nezavisnost i suverenost Makedonije.

Izvor: Al Jazeera i agencije