Oglasi

Ahmadinejad želi biti prvi iranski astronaut

Iranski predsjednik rekao da je spreman da postane prvi Iranac koji će se žrtvovati za naučnike svoje zemlje.
Iran je prošle sedmice poslao majmuna u svemirAFP

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad rekao je da je spreman da postane prvi Iranac u svemiru, javljaju mediji u toj zemlji.

"Spreman sam da postanem prvi Iranac koji će se žrtvovati za naučnike naše zemlje", prenijela je Ahmadinejadove riječi službena novinska agencija IRNA.

Ahmadinejad je govorio na marginama izložbe iranskih svemirskih dostignuća, koja je održana u Teheranu u ponedjeljak.

Iran je prošle sedmice poslao majmuna u svemir, te opisao taj poduhvat kao uspješan korak programa koji ima za cilj poslati astronauta u svemir u narednih pet do šest godina.

Majmun je navodno putovao 120 kilometara, a zatim se vratio na Zemlju.

Zabrinutost Zapada

Nakon toga, Zapad je ponovno izrazio zabrinutost o iranskom svemirskom programu, jer ista tehnologija može potencijalno biti korištena za stvaranje balističke rakete s nuklearnom bojevom glavom.

Godine 2010, Iran je saopćio da je raketa Explorer u svemir odnijela miša, kornjaču i crve.

Zvaničnici tvrde da će Iran u svemir poslati veću raketu sa većom životinjom kako bi omogućili sigurnosne uvjete za slanje čovjeka u svemir.

Svemirska turistkinja Anousheh Ansari bila je prva osoba iz Irana koja je otputovala u svemir kapsulom Soyuz TMA-0 iz Baikonura u Kazahstanu 2006. Ansari je navodno platila 20 miliona dolara za posjetu svemirskoj stanici.

Reagirajući na Ahmadinejadove svemirske ambicije, američki republikanski senator John McCain napisao je na Twitteru: "Pa, Ahmadinejad želi biti prvi Iranac u svemiru – zar tamo nije bio prošle sedmice?"

Manje od sat vremena kasnije, napisao je još jednu poruku: "Što se tiče poruke o Iranu i svemiru,  popustite, zar ne znate za šalu?"

Izvori: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.