Agrokorovi dobavljači odustali od obustave isporuka

Ante Ramljak, Agrokor
Generalni zaključak sastanka jest da treba zajednički nastaviti oživljavanje sistema (Reuters)

Predstavnici najvećih dobavljača Agrokora sastali su se u srijedu s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom, a nakon sastanka je prokuristica Kraša Marica Vidaković najavila da neće doći do obustave isporuka robe 29. svibnja.

Rekla je i kako ima informaciju da će banke produžiti rok za naplatu regresnih mjenica.

Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora u ponedjeljak je objavila svoje zahtjeve povezane s tretmanom mjenica Agrokora i nove plasmane njihove robe koncernu te najavila obustavu isporuka od 29. svibnja ne ispune li se dotad njihovi zahtjevi. 

Oporavak zajednički interes

Prvi zahtjev bio je upućen financijskim institucijama, od kojih su tražili prolongiranje datuma važenja promemorije sklopljene između dobavljača i financijskih ustanova do dana prijave tražbina 9., odnosno 20. lipnja. 

Vidaković je rekla kako je najvažnije da su dobili informaciju da će banke prolongirati rok za naplatu regresnih mjenica.

Dodala je da je generalni zaključak sastanka s Ramljakom, kako prenose hrvatski mediji, da treba zajednički nastaviti oživljavanje, odnosno oporavak sustava, “jer je to naš zajednički gospodarski interes”.

Istaknula je i da će točku po točku zahtjeva dobavljača rješavati u idućim danima te da dotad neće doći do obustave isporuke robe.

“Nastavlja se isporuka roba redovnim putem, ali isto tako očekujemo od druge strane da redovno s nama komunicira, odnosno da rješavamo sve naše probleme istaknute kroz zahtjeve”, rekla je Vidaković, kako prenose 24 sata.

Ramljak je rekao da su pokušali dati odgovore dobavljačima na zahtjeve koji se odnose na koncern.

“Mislim da se sva pitanja i svi problemi ne mogu riješiti na jednom sastanku, ali na većinu tih točaka pokušali smo dati odgovore koji bi umirili dionike ovog postupka.”

Zahtjevi dobavljača

Dobavljači su, među ostalim, zatražili očitovanje zakonodavnog odbora Hrvatskog sabora da se jasno kaže koji tretman imaju novi plasmani robe te jesu li oni u istom rangu kao i financijska sredstva uzeta nakon 10. travnja.

Tražili su i očitovanje Ramljaka i potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.

Zatražili su i da se u najkraćem mogućem roku dogovori novo zaduženje koncerna Agrokor i izvrši podmirenje dijela starih obveza prema dobavljačima po svim osnovama dospjelim do dana otvaranja postupka izvanredne uprave.

Izvor: Al Jazeera i agencije