Agrokor: Znatno bolje stanje Konzuma u Bosni i Hercegovini

Konzum, Trgovina, Sarajevo, BiH
Agrokor: Postavljeni su dobri temelji za ozdravljenje i daljnje jačanje Konzuma BiH (EPA)

Povodom jučerašnje odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je donesena Uredba o postupku izvanrednog nadzora u privrednim društvima od sistemske vrijednosti za FBiH, izvanredna uprava Agrokora priopćila je u petak da su uloženi iznimni napori u stabiliziranje poslovanja Konzuma u Bosni i Hercegovini te da je znatno popravljena situacija u odnosu na stanje u trenutku otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru.

“Na tržište Bosne i Hercegovine je vraćen Mercator, koji je preuzeo natrag svoje prodavaonice od Konzuma, kao i sve zaposlenike. U tijeku je dokapitalizacija Konzuma BiH, sa dobavljačima su postignuti dogovori o rješavanju zaostalih plaćanja i uspostavljene su redovite isplate novih potraživanja. Zadržana je zaposlenost i postavljeni su dobri temelji za ozdravljenje i daljnje jačanje Konzuma BiH”, stoji u priopćenju.

Navode kako druge Agrokorove kompanije u Bosni i Hercegovini, bez obzira na probleme s kojima je suočen sustav Agrokora, posluju stabilno i podmiruju svoje obveze.

Stabilizacija poslovanja

“O svim do sada poduzetim koracima redovito smo obavještavali Vlasti BiH i druge sudionike i u izvanrednoj upravi se nadamo da će i provedba jučer donesene Uredbe o vanrednom nadzoru doprinijeti ovom procesu daljnje stabilizacije poslovanja Konzuma BiH, na dobrobit zaposlenika, građana i gospodarstva”, stoji na kraju priopćenja.

Vlada FBiH usvojila je u četvrtak Uredbu o postupku izvanrednog nadzora u privrednim društvima od sistemskog značaja za FBiH, koja je posebno važna u kontekstu poslovanja poduzeća iz grupacije Agrokor u Bosni i Hercegovini.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da je cilj zaštititi Federaciju u slučaju određenih poremećaja u velikim kompanijama koje posluju na njezinu području.

“Pet kompanija ulazi u ovu uredbu. Namjera nam je da zaštitimo dobavljače i zaposlene”, rekao je Novalić te dodao da se Uredba odnosi na kompanije koje zapošljavaju više od 1.000 radnika i ostvaruju godišnje prihode veće od 500 miliona konvertibilnih maraka [250 miliona eura].

Ova uredba ne primjenjuje se na financijske institucije, banke, društva za upravljanje investicijskim i mirovinskim fondovima, društva za osiguranje i reosiguranje, leasing-društva i mikrokreditne organizacije, koje reguliraju posebni zakoni.

Ona je, također, privremenog karaktera i bit će primjenjivana šest mjeseci.

“U nekoliko navrata sam spominjao da imamo spremna zakonska rješenja i da ćemo pratiti razvoj situacije, te odlučiti o momentu kada ćemo posegnuti za takvim mjerama. Regulisanje ovakvih pitanja je izuzetno kompleksno i za pripremu održivog i funkcionalnog rješenja potrebno je izvršiti sveobuhvatne konsultacije sa svim interesnim stranama. Mi smo upravo to i uradili i ponudili rješenje adekvatno za Federaciju”, kazao je Novalić u razgovoru za Fenu, odgovarajući na pitanje je li ovakvu uredbu trebalo donijeti ranije.

On smatra da je sada najbolji trenutak da se uvede zakonska mjera pojačanog nadzora.

Novalić je istaknuo da propisi poput Uredbe imaju osnovni cilj da zaštite interese prvenstveno dvije interesne strane – zaposlene i dobavljače. 

Upozorio je, međutim, da to ne znači da Vlada preuzima upravljanje nad grupacijom – Vlada imenuje povjerenika i sama ga plaća, a njegov je prvenstveni zadatak da nadzire financijske, ekonomske, pravne i socijalne aspekte te da nekim mjerama minimizira rizike.

Izvor: Al Jazeera i agencije