Agrokor tvrdi da ne duguje porez državi

Agrokor
Sberbanka nije potvrdila odobrenje kredita kojim bi se kratkoročno podmirila dugovanja prema dobavljačima (Pixsell)

Kriza najveće hrvatske kompanije, koncerna Agrokor, još nije riješena. Kratkim priopćenjem Agrokor je u petak demantirao navode da duguje porez državi i naveo da uredno podmiruje i porez na dodanu vrijednost i porez na dobit u ukupnom iznosu više od 404 milijuna eura.

Al Jazeeri nije službeno potvrđeno da je Sberbanka odobrila kredit od 300 milijuna eura, kojim bi se kratkoročno podmirila dugovanja Agrokora prema dobavljačima.

Sberbank: U izravnoj smo komunikaciji s Agrokorom

Ruska banka odgovorila je da je “u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, ali da ne može detaljnije komentirati odnose s klijentom”.

Na Zagrebačkoj burzi stanje se u četvrtak pomalo počelo stabilizirati, a među prvih pet dionica kojima se trgovalo, najviše su bile Ledo i Jamnica, koje su dio Agrokorovog koncerna.

Koncern Agrokor kupio je u četvrtak od nizozemske tvrtke Agrokor Investments B. V., kojega vlasnički kontrolira Ivica Todorić, 10,1 posto dionica slovenskog trgovačkog društva Mercator, a vrijednost tog udjela prema cijeni dionice Mercatora na burzi iznosi oko 40 milijuna eura, objavili su u petak slovenski mediji, prenosi Hina.

Mercator je o kupoprodajnoj operaciji između koncerna Agrokor i Agrokor Investmentsa u petak obavijestio svoje dioničare na portalu Ljubljanske burze, prenosi Tanjug hrvatsku novinsku agenciju.

Povećan vlasnički udio u Mercatoru

Slovenski trgovinski lanac je u priopćenju naveo da je u četvrtak dobio obavijest od Agrokor Investmentsa iz Amsterdama da je ta kompanija zaključila kupoprodajni ugovor s Agrokorom na temelju kojeg je hrvatskom koncernu prodala 615.384 dionica Mercatora.

Na taj način se, kako piše u Mercatorovoj obavijesti, vlasnički udio Agrokora u ovoj trgovinskoj kompaniji povećao sa 59,47 na 69,57 posto, dok se vlasnički udio Agrokor Investmentsa smanjio sa 28,64 na 18,53 posto.

Ovu operaciju su, prema portalu Siol.net, Ivici Todoriću diktirale dvije ruske banke vjerovnici u zamjenu za odobreni kredit za osiguranje likvidnosti, prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije