Agrokor: Sberbank se vraća u pregovore o nagodbi

Fabris Peruško, Agrokor, Izvanredni povjerenik
Fabris Peruško pozvao je ranije sve vjerovnike da se pojave i glasaju za nagodbu (Al Jazeera)

Izvanredna uprava Agrokora i Sberbank postigli su i potpisali sporazum koji omogućuje povratak Sberbanka u pregovore o nagodbi, a koji predviđa da izvanredna uprava priznaje tražbine Sberbanka, dok će ta ruska banka povući svoje tužbe. 

Objavili su to u srijedu izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i predstavnik Sberbanka Sergej Volk.

Peruško i prvi potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletajev, kako su priopćili iz Agrokora, potpisali su sporazum kojim su utvrđena načela prema kojima će Sberbank i povezana društva u primjerenom roku povući tužbe koje su pokrenuli protiv Agrokora i njegovih povezanih društava te prema kojima će izvanredni povjerenik priznati osporene tražbine Sberbanka i predložiti da se priznate tražbine Sberbanka uključe u ažurirani popis priznatih tražbina podnesen Trgovačkome sudu u Zagrebu.

Peruško: ‘Napredak prema ukupnoj nagodbi’

U izjavi novinarima Volk je kazao da su Sberbank i Agrokor dogovorili određene korake u rješavanju problema te da se ta banka vraća za stol kako bi se postigla nagodba, prenosi Hina. 

Peruško je objasnio kako dogovor znači da izvanredna uprava priznaje tražbine Sberbanka, dok će, s druge strane, Sberbank povući svoje tužbe u dogovorenom razdoblju.

“Zadovoljan sam što smo uspjeli usuglasiti načela i plan koji se nadamo ostvariti što se tiče rješavanja dvaju glavnih pitanja sa Sberbankom – da oni povuku tužbe i da Agrokor prizna njihove tražbine. Ovaj će sporazum izvanrednoj upravi i Sberbanci omogućiti da zajedno nastavimo konstruktivno raditi na postizanju ukupne nagodbe među svim vjerovnicima. Priznavanje tražbina Sberbanke omogućit će im glasanje u nagodbi i olakšati nam napredovanje prema zajedničkom cilju, a to je nagodba koja će novome Agrokoru donijeti održivu budućnost”, rekao je Peruško.

Izvanredni povjerenik izvijestio je i da su danas završeni razgovori koji su u Splitu vođeni sa članovima Privremenog vjerovničkog vijeća u proširenom sastavu, a uvjeren je i da će do 10. travnja imati gotov okvir nagodbe.

Sberbank najveći pojedinačni povjerilac

Još nije poznato u kojoj će mjeri Agrokor priznati dug Sberbanku, javlja reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Sberbank je najveći pojedinačni Agrokorov vjerovnik. Tvrtka Ivice Todorića u ruskoj banci zadužila se u vrijednosti milijardu i 115 milijuna eura.

Sberbank prvotno nije sudjelovao u “roll up” kreditu za spas Agrokora jer nije bio zadovoljan svojim statusom, koji ga je stavljao u istu razinu s drugim vjerovnicima, čija su potraživanja bila bitno manja.

“Sberbank se sada vraća za pregovarački stol da bismo se dogovorili o Agrokorovom restrukturiranju. Ako svi dionici poduzmu određene korake prema dogovoru, postići ćemo uravnoteženu i prijateljsku nagodbu”, rekao je Volk.

Izvor: Al Jazeera i agencije