Agrokor priznao 5,4 milijarde eura duga povjeriocima

Trgovački sud u Zagrebu objavio je popis svih potraživanja prema koncernu Agrokor. Ukupna priznata potraživanja svih vjerovnika i dobavljača iznose pet milijardi i 430 milijuna eura, a osporene su dvije milijarde i 180 milijuna eura.

To je u skladu s prethodnim izjavama povjerenika Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljaka, koji je procjenjivao da bi iznos svih potraživanja trebao biti blizu 7,7 milijardi eura.

Na prezentaciji informacija vezanih uz tražbine rečeno je da 77 društava ima potraživanja prema Agrokoru, odnosno 12.600 pojedinačnih potraživanja, a predstavljena je i procedura buduće naplate.

Ramljak je tijekom prezentacije rekao kako je dobio informaciju da je sud u Londonu u četvrtak ujutro priznao “Lex Agrokor”, što znači da će se svi sudski postupci vezani za Agrokor voditi isključivo pred hrvatskim sudovima.

Ništa od tužbi u Londonu

Tako nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave.

Sberbank je prije nekoliko mjeseci pokrenuo arbitražni postupak protiv Agrokora i njegovih tvrtki na Sudu za međunarodnu arbitražu u Londonu tražeći naplatu svojih potraživanja, a izvanredna uprava Agrokora odgovorila je zahtjevom pred Visokim sudom u Londonu tražeći priznavanje “Lex Agrokora” u Engleskoj.

Ramljak je u četvrtak rekao da je ujutro komunicirao sa Sberbankom te da je komunikacija stalna. Kaže kako dosad nisu napravili nijedan agresivan potez prema Sberbanku te kako misli da i dalje postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, prenosi Večernji list.

Ramljak, glavni savjetnik za restrukturiranje Alastair Beveridge i savjetnik izvanrednog povjerenika za financije i strategiju Vladimir Bošnjak prezentirali su u četvrtak u Zagrebu ključne informacije vezane uz prijavu tražbina.

U objavi Agrokora, kako prenose mediji, navodi se da je internom analizom utvrđeno da čak 9.000 vjerovnika nije prijavilo tražbine u iznosu 850 milijuna kuna (112 milijuna eura), pa oni, kako je rekao Bošnjak, neće sudjelovati u nagodbi i neće biti namireni.

Izvanredni povjerenik za Agrokor izjavio je kako je postupak izvanredne uprave u Agrokoru trenutno najveći postupak restrukturiranja u Europe, a iznio je i podatak kako će troškovi svih savjetnika u postupku, kojih je više od 140, iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka.  

Do 11. rujna svi dobavljači i kreditne institucije trebali su prijaviti svoja potraživanja. Ukupno je zaprimljeno 12.600 individualnih prijava tražbina, a izvanredna uprava ima još osam mjeseci za postizanje dogovora s potražiteljima.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nedavno je u jednom intervjuu rekao da se iznos ukupnih tražbina, priznatih i nepriznatih, vodi u vrijednosti blizu 58 milijardi kuna (7,7 milijardi eura).

Krajem ožujka dug je iznosio blizu 5,3 milijardi eura, ali u to nisu bili uključeni slovenski lanac maloprodaje Mercator i s njim povezane tvrtke. 

Proces obrade tražbina završio je u rujnu, podsjećaju hrvatski mediji, kad su timovi zaduženi za obradu pregledavali dokumentaciju na temelju koje su zahtjevi podneseni i rasvjetljavali međusobne odnose na temelju jamstava i sudužništva unutar grupe Agrokor kako bi mogli priznati ili osporiti pojedine prijave. 

Izrada nacrta nagodbe

Danas su Trgovačkom sudu u Zagrebu predane tablice koje sadrže priznate i osporene tražbine, izlučna i razlučna prava, zahtjeve za osiguranje sredstava i prijave tražbina predane nakon roka te tražbine u odnosu na društva nad kojima nije otvoren postupak izvanredne uprave, prenosi tportal.

Budući da je revizija pokazala kako ima malo novca za otplatu dugova, krenut će se u otpis, no dobavljači su poručili da neće pristati na otpis potraživanja veći od 15 posto, a procjenjuje se da će banke morati otpisati najmanje 50 posto onoga što im se duguje.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić nedavno je nakon predstavljanja plana održivosti za Agrokor izjavio kako u Vladi očekuju da trošak financijskog restrukturiranja i otplate duga Agrokora te nijedan drugi trošak vezan za taj koncern neće pasti na teret poreznih obveznika.

Izvor: Al Jazeera i agencije