Agrokor preuzeo 81,87 posto Mercatora

Agrokor nije u cijelosti iz Mercatora uspio istisnuti male akcionare (EPA)

Koncern Agrokor hrvatskog biznismena Ivice Todorića, zajedno sa dionicama koje je otkupio od malih dioničara, postao je vlasnik 81,87 posto slovenskog trgovačkog lanca Mercator, objavio je poslovni dnevnik Finance, prenosi Tanjug.

Agrokor je u okviru svoje ponude o preuzimanju, koja je istekla 1. septembra, došao do još 27,63 posto dionica uz one koje je već otkupio, i prešao 75-postotni udio u vlasništvu, prag koji mu omogućuje izmjenu statuta.

Strah za radna mjesta

S druge strane, Agrokor nije u cijelosti iz Mercatora uspio istisnuti male dioničare, za šta mu je potreban 90- postotni udio u vlasničkoj strukturi najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, prenio je portal Seebiz.

Mercator u Sloveniji zapošljava 12.500 ljudi, a mnogi strahuju da će zbog finansijskih problema Agrokora vrlo brzo uslijediti otpuštanja, pa su zbog toga ljetos neki od njih protestirali.

Agrokor je prihvatio obavezu prema kojoj će Mercatorovo sjedište barem idućih deset godina ostati u Ljubljani, gdje će se nalaziti i centar upravljanja poslovanja, dok će Mercatorovim dobavljačima još tri godine biti garantiran položaj koji su imali i do sada, javili su ranije slovenski mediji.

Izvor: Agencije