Agrokor: Likvidnost na kraju februara 228 miliona eura

Fabris Peruško, Agrokor, Izvanredni povjerenik
Fabris Peruško pozvao je ranije sve vjerovnike da se pojave i glasaju za nagodbu (Al Jazeera)

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber izvijestili su da nastavljaju poduzimati sve korake kako bi se nagodba s vjerovnicima koncerna postigla i prije krajnjeg zakonskog roka u srpnju ove godine.

Peruško je ocijenio da je postizanje nagodbe osnovni cilj izvanredne uprave, koji je i u interesu Agrokorovih vjerovnika. 

Rekli su da je najvažnije da kompanija u ovom trenutku plaća redovne obveze, na računu ima više od 200 milijuna eura za tekuće poslovanje, a cijela situacija s odlaskom bivšeg povjerenika i dvotjedni zastoj nije ugrozio temeljne ciljeve vjerovnika.

Vjeruju da će nagodba biti dogovorena sa što manje štete za sve uključene u proces.  

“Što se tiče glavnih tema našeg daljnjeg rada, imamo tri stvari na kojima radimo. Jedna je glavni i osnovni cilj, a to je postizanje nagodbe, koja mora biti gotova do 10. 7. Druga tema je cjelokupna implementacija nagodbe nakon što bude napravljena i to će trajati duži period, a treća tema kojom se bavimo je operativno vođenje kompanije i nastavak restrukturiranja”, rekao je Peruško.

Raspoloživa likvidnost 228 miliona eura

Agrokor aktivno upravlja svojom likvidnošću, a na dan 28. veljače ove godine ukupna raspoloživa likvidnost u koncernu iznosila je 1,68 milijardi kuna (228 milijuna eura), stoji u izvješću o stanju u trenutku primopredaje poslova izvanredne uprave, objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Navodi se kako je od početka procesa izvanredne uprave u Agrokoru značajno povećana likvidnost dobavljača kroz plaćanja starog i graničnog duga te plaćanja svih novih faktura u ugovorenim rokovima.

Unutar trajanja izvanredne uprave, kako se navodi, predviđa se da će dobavljačima biti isplaćeno više od 490 milijuna eura starog i graničnog duga, što uključuje očekivana daljnja plaćanja graničnog duga, preostala plaćanja starog duga te ispunjenja trgovinske tranše kredita s prednošću namirenja i refinanciranjem, namijenjene dobavljačima.

Uz to, isplatama za tekuće obveze za robe i usluge isporučene nakon početka postupka izvanredne uprave tijekom postupka dobavljačima je plaćeno daljnjih više od 2,1 milijarde eura, stoji u izvješću.

Prema preliminarnim rezultatima, za prvih 11 mjeseci 2017. EBITDA je u segmentu maloprodaje i veleprodaje iznosila minus 149 milijuna kuna (20,2 milijuna eura), u prehrani 1,04 milijarde kuna (141,2 milijuna eura), a u poljoprivredi 283 milijuna kuna (38,4 milijuna eura).

Nagodba na osnovu prijedloga nacrta plana iz decembra

U izvješću stoji i da novoimenovana izvanredna uprava u vezi s nagodbom nastavlja s radom na temelju prijedloga nacrta plana nagodbe koji je vjerovnicima i javnosti prezentiran u prosincu.

Taj je prijedlog, kako se navodi, pokazao da će se vrijednost kompanije prenijeti na vjerovnike, koji će nakon implementacije nagodbe biti njezini vlasnici.

Očekuje se da će većina vjerovnika morati otpisati dio svojih tražbina na temelju financijskih projekcija poslovanja, odnosno imovine cjelokupnog sustava.

Početkom veljače, stoji dalje, počeo je teći rok prema kojemu vjerovnici u svakoj od skupina imaju 30 dana za izbor predstavnika, a ako neka skupina ne izabere predstavnika u roku, počinje teći rok od 60 dana, nakon čega predstavnika određuje sud.

Rokovi od ukupno 90 dana istječu početkom svibnja, pa će tada biti ispunjeni zakonski preduvjeti za formiranje stalnog Vjerovničkog vijeća, kaže se u izvješću.

Cilj je do 10. travnja ove godine imati dogovorene odredbe i uvjete plana nagodbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije