Agrokor duguje 5,4 milijarde eura

Ante Ramljak, Agrokor
Ramljak očekuje da se restrukturiranje koncerna Agrokor može očekivati za 12 do 15 mjeseci (Reuters)

Krajem ožujka ove godine dugovanja Agrokora iznosila su 40,41 milijardi kuna (blizu 5,4 milijardi eura), objavio je u četvrtak taj koncern, pri čemu je najveći dug prema financijskim vjerovnicima od 24,5 milijardi kuna (blizu 3,3 milijarde eura).

Agrokor financijskim vjerovnicima duguje 24,49 milijardi kuna (blizu 3,3 milijarde eura), osiguranim vjerovnicima duguje 2,948 milijardi kuna, a neosiguranim vjerovnicima 21,482 milijarde kuna (396 milijuna eura).

U priopćenju iz Agrokora ističu da dugovanje po dospjelim kamatama, ostalim zajmovima, rezervacijama, odgođenoj poreznoj obvezi i ostalo ne prikazuju dugovanje cjelokupne Proširene Grupe, nego samo dugovanje njenih najvećih 19 društava, isključujući obveze prema Mercatoru i njegovim povezanim društvima.

Novac za istragu o nepravilnostima

Hrvatska vlada je u četvrtak, na zahtjev Državnog odvjetništva (DORH), iz proračunskih zaliha odobrila pet milijuna kuna (673.000 eura) za podmirenje troškova DORH-a vezanih uz utvrđivanje mogućih nepravilnosti u Agrokoru.

Prema riječima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, DORH je zatražio dodatna sredstva zbog podmirenja troškova smještaja, dnevnica i putovanja zamjenika iz drugih županijskih državnih odvjetništava, angažmana financijskih stručnjaka i vještaka te financiranje ostalih radnji u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u predmetu vezano za moguće nezakonitosti u koncernu Agrokor.

“Ovime vrlo jasno pokazujemo da je Vladi u interesu na zakonit i institucionalan način pomoći nadležnim institucijama da do kraja rasvijetle sva zbivanja u Agrokoru i tvrtkama vezanima za Agrokor te, ako je to potrebno, pokrenu i odgovarajuće kaznene postupke. To je cilj i način postupanja odgovorne vlade i odgovornih institucija”, istaknuo je.

Kazao je i da se u srijedu ujutro sastao s izvanrednim povjerenikom u Agrokoru Antom Ramljakom, koji ga je izvijestio o prvih mjesec dana rada izvanredne uprave.

U svom prvom mjesečnom izvješću, dodao je Plenković, “Ramljak će napomenuti i kako su u proteklom razdoblju od prihoda samih društava osigurana sredstva za isplatu plaća svim zaposlenicima za mjesec svibanj, da se nastavljaju pripreme za turističku sezonu, koja je osobito važna s obzirom na strukturu kompanija, kao i razgovori s financijskim institucijama, odnosno bankama, kako bi se osigurala dodatna svježa likvidnost za poslovanje kompanija”.

U izvješću će stajati, rekao je Plenković, i da se “dobavljačima koji dostavljaju svoju robu Agrokoru isplaćuju sva dospjela potraživanja nakon 10. travnja, da je u kompaniji angažirana jedna od četiri ključne svjetske revizorske kuće, PriceWaterhouseCoopers, koji nije imao nikakve veze s poslovanjem kompanije ranije i da daje jedan kompletno svježi pogled na financijska izvješća i poslovne knjige, a rezultati takve revizije će biti korisni i za ono što će poduzimati DORH”.

Podsjetio je i da su angažirani renomirani međunarodni savjetnici za restrukturiranje, kao i pravni savjetnici te da svi zajedno rade na dugoročnom planu restrukturiranja kompanije.

“Mislim da su to vrlo pozitivne i dobre informacije”, istaknuo je premijer, dodajući da su informacije koje je dobio od Ramljaka ohrabrujuće, prenosi Hina.

Naglasio je i da je važno “da uz punu neovisnost i DORH i policija nastave svoje aktivnosti i dovedu do raščišćavanja situacije s Agrokorom”, kao i da upravljanje krizom u Agrokoru ostaje jedna od temeljnih zadaća ove Vlade.

Izvanredni povjerenik Ramljak je izvijestio je predsjednika Vlade kako sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, prvo mjesečno izvješće o provedbi postupka izvanredne uprave dostavlja Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Ramljak: Situacija u koncernu ne zabrinjava

“Izvijestio sam ga (premijera) o trenutnom stanju u kompaniji i o budućim planovima za predstojeće poslovanje, a da li je premijer zadovoljan ili ne, mislim da će on sam reći”, kazao je Ramljak uoči sjednice Vlade na upit novinara.

Odgovarajući na upit novinara, rekao je da ne vidi da se komplicira stvar u Agrokoru.

Na upit zabrinjava li situacija u koncernu, Ramljak je uzvratio: “Mislim da ne”.

Potvrdio je da se razgovara s Upravom Sberbanka o novom kreditu Agrokoru te kazao da bi se dogovor mogao postići u iduća dva, tri tjedna.

“Vidjet ćemo, u tijeku su ti tehnički razgovori oko tog kredita”, kazao je novinarima ustvrdivši da ne može u ovom trenutku reći o kojem se iznosu radi.

Izvor: Al Jazeera i agencije