Agrokor: Dogovoren moratorij na naplatu mjenica

Novalić je nakon sastanka sa predstavnicima Konzuma, Leda, Sarajevskog kiseljaka i Velpra rekao da nema razloga za brigu (EPA)

Predstavnici dijela dobavljača, finansijskih institucija i Agrokora usuglasili su večeras tekst o moratoriju na naplatu mjenica.   

Dokument kojim se želi riješiti situacija s mjenicama mogu prihvatiti svi dobavljači i vjerovnici koji imaju mjenice Agrokor koncerna.

Potpisivanjem sporazuma, vjerovnici i dobavljači mogu omogućiti da se, uz određene uvjete nad dobavljačima, ne provode prisilne naplate.

Prema promemoriji, vjerovnici, odnosno finansijske institucije koje joj pristupe, neće poduzimati prisilnu naplatu do 31. maja, s tim da ovaj rok može biti i produžen.

Agrokor je pozivao sve zainteresirane strane da pristupe dokumentu do kraja sljedeće sedmice.

Počela isplata duga dobavljačima

Ranije je objavljeno kako je počela isplata duga dobavljačima Agrokora u Hrvatskoj, nakon što su ranije četiri domaće banke odobrile 80 milijuna eura kredita.

Najprije su novac primila mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i dio malih i srednjih dobavljača.

Popisom prioriteta određeno je da se malim gospodarstvima ovaj mjesec uplati 15 posto, umjesto planiranih 25 posto duga, budući da je odobren upola manji iznos kredita nego što se najavljivalo, potvrđeno je iz udruga poljoprivrednika. 

Sastanak ministara u Beogradu

Zbog krize u Agrokoru, u Beogradu će se poslije Uskrsa, najvjerojatnije u srijedu, sastati ministri gospodarstva i trgovine država iz regije – Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore.

Iz kabineta srbijanskog ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića rečeno je kako su sve države u regiji do sada tražile pojedinačna rješenja za svoja tržišta, ali da će na najavljenom sastanku biti razmatrane zajedničke mjere neophodne za očuvanje radnih mjesta, zaštitu dobavljača i stabilnost poslovanja koncerna.

Predstavnici Agrokora i hrvatske Vlade nisu dobili poziv, pa kako je rečeno, neće ni prisustvovati sastanku.

Izvor: Al Jazeera