Agrokor bez poslovnog plana i u krizi upravljanja

Ramljak navodi da je vanredna uprava, između ostalog, zatekla stanje neisporuka kupcima i kašnjenja plaća (Al Jazeera)

Agrokor nije imao poslovni plan za 2017. godinu i bio je u krizi upravljanja, navodi se u mjesečnom izvješću o gospodarskom i financijskom stanju te o provedbi mjera izvanredne uprave u tom koncernu, koje je sastavio izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Izvješće je na svojim stranicama objavilo hrvatsko Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a odnosi se na razdoblje od 10. travnja do 10. svibnja ove godine.

U opisu zatečenog stanja Ramljak, među ostalim, navodi da je izvanredna uprava zatekla stanje neisporuka kupcima, osobito u veleprodaji, u nekim su tvrtkama kasnile plaće, a otežan kontinuitet proizvodnje bio je u Jamnici, Ledu, Zvijezdi i PIK-u Vrbovec.

Utvrđeno je i da u Agrokoru ne postoji adekvatno ustrojen sustav financijskog izvještavanja i kontrolinga za sustav takve veličine, ustrojen tako da uprava ima mjesečni pregled konsolidirane financijske i operativne pozicije grupe.

Bez poslovnog plana

Ramljak navodi i da u trenutku otvaranja postupka izvanredne uprave Agrokor nije imao ažurni konsolidirani poslovni plan za 2017. godinu, dok su operativne kompanije svaka za sebe imale uspostavljen poslovni plan.

“U domeni organizacije i upravljanja utvrđeno je da društvo nije održavalo sjednice uprave i da ne postoji formalno ustrojen proces odlučivanja i donošenja odluka u djelokrugu uprave društva”, navodi Ramljak.

Zahvaljujući primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, 10. travnja skinute su blokade s računa 15 Agrokorovih tvrtki koje su bile blokirane te je od 31. ožujka, kada je blokiran prvi račun, do stupanja na snagu izvanredne uprave ukupan iznos prisilne naplate iznosio gotovo 322 milijuna kuna (43,4 milijuna eura), stoji u izvješću.

Sberbank dao 1,1 milijardu eura kredita

Podsjeća se da je sa četiri domaće banke u roku od samo četiri dana potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 80 milijuna eura, čime su, kako se ocjenjuje, u posljednji mogući trenutak stvoreni prvi uvjeti za ponovno uspostavljanje kontinuiteta poslovanja.

Izvještaj savjetnika utvrdio je da su na dan 31. ožujka 2017. ukupne obveze kompanije iznosile 40,4 milijarde kuna (5,5 milijardi eura), a ukupan iznos blokada na svim društvima u trenutku otvaranja izvanredne uprave iznosio je 3,03 milijarde kuna (408 milijuna eura).

Prema podacima iz izvješća, pojedinačno najveći nebankovni kreditor bila je Adris Grupa s 967 milijuna kuna (130 milijuna eura), a najveći neosigurani bankovni zajmodavac Sberbank s 8,16 milijardi kuna (1,1 milijardu eura).

Izvor: Agencije