Agius: Vlasti RS-a indoktriniraju djecu negiranjem genocida u Srebrenici

Carmel Agius podsjeća da se u osporavanoj odluci govori o pokušaju Radovana Karadžića da svoj slučaj odvoji od ostalih, ali da nije naveo obrazloženje (Al Jazeera)

Vlasti Republike Srpske [entiteta u Bosni i Hercegovini] indoktriniraju djecu negiranjem genocida koji se dogodio 1995. u Srebrenici kada je ubijeno osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, što uništava napore za pomirenje, kazao je u intervjuu za novinsku agenciju Reuters predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (IRMCT) Carmel Agius.

Agius je kazao da etničke podjele koje su i danas prisutne u Bosni i Hercegovini tjeraju na desetine hiljada mladih da zauvijek napuste zemlju.

Članovi vlade Republike Srpske više puta su doveli u pitanje broj Bošnjaka ubijenih u Srebrenici prije četvrt stoljeća ove sedmice. Oni također optužuju sudove iz zemalja bivše Jugoslavije za ratne zločine za antisrpsku pristrasnost.

“Ono čemu svjedočimo su ogromni napori vlasti da se djeca indoktriniraju kako bi vjerovali u njihovu verziju događaja”, rekao je Agius Reutersu, prenijela je Fena.

Veličanje zločinaca

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Milorad Dodik prošle godine je srebrenički genocid nazvao “izmišljenim mitom”. Otvorio je i studentski dom nazvan po bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji izdržava doživotnu kaznu nakon što je osuđen za genocid u Srebrenici.

Prošlog mjeseca u Gradiški bosanski Srbi su postavili ogroman mural u osnovnoj školi, odajući počast Ratku Mladiću, zapovjedniku snaga bosanskih Srba.

Mladić je uložio žalbu na svoju presudu za genocid u Srebrenici, ratni zločin i zločine protiv čovječnosti.

Vlasti RS su 2018. povukle izvještaj svojih prethodnika iz 2004. godine koji su priznali genocid i osnovali komisiju za reviziju broja žrtava.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je prošlog vikenda da će novi izvještaj biti gotov za mjesec ili dva.

“Na ovaj način Vlada Republike Srpske želi približiti istinu o stradanju Srba međunarodnoj zajednici i historičarima, koji će, kada jednog dana budu pisali o tim događajima, imati jasne dokaze da istina nije samo ono što jedna strana tvrdi da jeste”, rekao je Višković.

Agius je naveo da međunarodni sudovi za ratne zločine nisu ostavili prostora za pogrešno tumačenje.

“Svi oni mogu samo jednu stvar zaključiti, a to je da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio genocid”, zaključio je Agius.

Izvor: Agencije