Agencije: Dan RS-a izaziva duboke podjele

Strani mediji primjećuju i kako je Dodiku na proslavu Dana RS-a došao proruski orijentirani Tomislav Nikolić (Zoran Žesti? / Tanjug)

Zapadne agencije izvijestile su o obilježavanju Dana Republike Srpske uz ocjenu da su čelnici bosanskohercegovačkih Srba proslavili svoj “kontroverzni praznik” prkoseći Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, drugim etničkim skupinama, ali i međunarodnoj zajednici.

Reuters navodi da se insistiranje čelnika bh. entiteta Republika Srpska na prazniku u širokim krugovima smatra dijelom pokušaja Milorada Dodika da “testira granice svoje slobode manevriranja protiv poslijeratnih bosanskih krhkih središnjih vlasti”.

Dodik je, podsjeća britanska agencija, rekao da “Republika Srpska neće ostati unutar BiH ukoliko joj se ne odobre veće ovlasti”. “Republika Srpska je odlučna živjeti svoj život kao država”, prenose Dodikove riječi.

“Lideri bosanskih Srba obilježili su praznik po ledenoj hladnoći prkoseći zabrani Ustavnog suda i potičući etničke tenzije koje su dovele do rata u Bosni između 1992. i 1995. godine”, navodi Reuters.

Veliki emotivni odjek

Francuska agencija AFP je podsjetila kako se Danom Republike Srpske obilježilo i 25 godina stvaranja RS-a, te navela kako taj datum “ima veliki emotivni odjek u BiH jer potiče sjećanja na nacionalistički zanos, traume i krvoproliće”.

Prenosi se i zabrinutost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je ukazao kako je svečanostima povodom Dana RS-a prisustvovao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, inače “naklonjen Moskvi”.

“Međutim, srbijanski premijer Aleksandar Vučić držao se dalje od proslava. Vučić, koji vodi pregovore o pristupanju Srbije Europskoj uniji, pozvao je Dodika u pismu da ponosno zaštiti Republiku Srpsku, kao da podrži mir i stabilnost u cijeloj BiH”, primjećuje AFP.

Obilježavanje Dana Republike Srpske izaziva duboku patnju kod preživjelih u Srebrenici 1995. godine, naveo je AFP, navodeći kako je “Dan RS-a praznik koji izaziva duboke podjele”.

“Republika Srpska je stvorena na ubijanju naše djece i krvoproliću naše djece i ne možemo prihvatiti ovu proslavu, dok još uvijek tragamo za kostima naših voljenih”, navodi se u priopćenju obitelji srebreničkih žrtava.

Praznik uprkos svima

Agencija AP navodi da su “bosanski Srbi proslavili svoj kontroverzni praznik prkoseći drugim etničkim skupinama u državi, Ustavnom sudu BiH i međunarodnoj zajednici” te podsjeća da su EU i američke diplomate u BiH više puta osudile tu proslavu.

I Reuters, i AP ukazuju na činjenicu da je Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH prisustvovao proslavi Dana Republike Srpske, po zapovjedi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Prenose i kako je Izetbegović kritizirao taj potez i zatražio istragu.

“Odvojene poslijeratne vojske tri etničke skupine BiH udružile su se u zajedničku vojsku 2005. godine što je smatrano najuspješnijom poslijeratnom reformom u državi. Događaji od ponedjeljka su prvi put da je jedinstvo vojske i zajedničko zapovjedništvo, koje zahtijeva jednoglasne odluke bosanskih, hrvatskih i srpskih članova Predsjedništva BiH, osporeno”, navodi AP. 

Reuters navodi i kako su policajci, vatrogasci, sportaši i radnici marširali ulicama Banje Luke, dok su srpski pripadnici Oružanih snaga BiH “stajali po strani, nakon što ih je Ministarstvo obrane i NATO upozorio da će njihova prisutnost u paradi biti protuzakonita”.

Agencija ukazuje i kako je na glavnoj pozornici stajao i Darko Mladić, sin ratnog vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, kojem se sudi za genocid i ratne zločine pred sudom u Haagu.

Izvor: Agencije