Agencija UN: Otpisati 1.000 milijardi duga siromašnima

Kozul-Wright: Ovo je vrijeme u kojem je nužno zemljama u razvoju olakšati teret dugova (EPA)

Oko 1.000 milijardu američkih dolara duga država u razvoju trebalo bi se otpisati prema globalnom sporazumu koji je u četvrtak predložila UN-ova konferencija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) kako bi lakše prevladale krizu izazvanu epidemijom korona virusa, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Te zemlje, koje već nose teret ogromnih dugova, sada su suočene s globalnim ekonomskim slomom zbog kojeg su pale cijene njihove nafte i drugih izvoznih sirovina te oslabile lokalne valute.

„Ovo je vrijeme u kojem je nužno zemljama u razvoju olakšati teret dugova“, rekao je Richard Kozul-Wright, director u UNCTAD-u.

Oko 64 države sa niskim prihodima za servisiranje dugova troši više nego na svoje zdravstvene sisteme, navodi agencija Reuters.

Šutanje konzerve niz ulicu

One sa visokim prihodima moraju u 2020. i 2021. godini vratiti između 2.000 i 2.300 milijarde dolara, a sa srednjim i niskim prihodima između 700 i 1.100 milijardi, pokazuju podaci UNCTAD-a.

Nakon što su u svoje vlastite ekonomije ubrizgale približno 8.000 milijardi dolara, grupa od 20 najbogatijih država svijeta (G20) prošle sedmice je dogovorila suspenziju bilateralnih isplata duga najsiromašnijih država svijeta do kraja godine.

„Ovo je samo šutiranje konzerve niz ulicu. Produžavate problem i pravite se kako će nestati za dvije do tri godine ako svjetska ekonomija počne jačati. Mislimo kako to nije kredibilno“, ističe Kozul-Wright.

Izvor: Agencije