Agencija Moody’s potvrdila ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru

Agencija “Moody's” potvrdila je u novom izvještaju ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje pozitivnih šansi, javlja Anadolija.

Iz Ministarstva finansija saopćeno je da je ocjena kreditnog rejtinga rezultat visokog bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku, optimističnih šansi za pristupanje Evropskoj uniji (EU), kao i snažnog investicijskog trenda s naglaskom na direktna strana ulaganja.

“U novom izvještaju kreditne agencije ‘Moody's’ pozdravljeni su značajni investicioni projekti koji se realizuju u sektorima saobraćaja, turizma i energetike”, navodi se u saopćenju.

Uz to, kreditni rejting B1, uz pozitivne šanse, opravdava i snažan srednjoročni potencijal rasta, koji je podržan provođenjem adekvatnih strukturnih reformi i realizacijom Vladinih efektivnih mjera koje doprinose jačanju fiskalne pozicije Crne Gore.

“Pored toga, prepoznate su konkretne aktivnosti Vlade kojima su umanjeni srednjoročni rizici refinansiranja u Crnoj Gori”, dodali su iz Ministarstva.

Rekordna godina u turizmu

Glavni pokretači rasta evidentni su u, kako su rekli, sektorima građevinarstva, saobraćaja, turizma i energetike. Rast je potaknut i javnim ulaganjima, prije svega izgradnjom prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare.

“Sa druge strane, značajan doprinos rastu dala je i potrošnja domaćinstava podstaknuta rekordnom turističkom sezonom i pozitivnim kretanjima na tržištu rada, gdje je u drugom kvartalu stopa nezaposlenosti bila na istorijski niskom nivou od 14,3 odsto”, precizirali su iz Ministarstva.

U izvještaju se navodi da će ova godina biti još jedna rekordna u sektoru turizma, u skladu s rastom dolazaka za period od januara do augusta za 17,2% i noćenja za 9,2% turista u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Pohvaljene su pravne i administrativne reforme koje se realizuju, pogotovo u kontekstu ulaska u EU, što predstavlja dalji podsticaj za unapređenje vladavine prava uz kontinuirano jačanje kapaciteta institucija u narednim godinama”, zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Agencije