Agencija Anadolija otvorila regionalni ured

Turska državna novinska agencija Anadolija u nedjelju je u Sarajevu svečano otvorila Regionalnu direkciju za Balkan. 

Ova agencija već 92 godine svakodnevno prati politička i druga dešavanja u Turskoj i na Bliskom Istoku.

Novinska agencija Anadolija poslovnu ekspanziju počinje na Balkanu. Turski kapital tako ulazi na velika vrata u region. Riječ je o državnom medijskom projektu koji je za svoje regionalno sjedište odabrao Sarajevo, što su mnogi pozdravili.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su BiH i Sarajevo od danas bogatiji za novinsku agenciju koja postoji skoro cijelo stoljeće.

“Vjerujem da će Anadolija biti distributer dobrih vijesti i vijesti o investicijama”, istakao je Izetbegović i dodao da Bosna i Hercegovina i Turska kao multikulturna društva moraju demantirati tezu o sukobu civilizacija.

Generalni direktor Al Jazeere Balkans,  Tarik Đođić kazao je: “Dolazak bilo kakvih investicija i dešavanja u ovoj regiji je dobrodošlo, a agencija Anadolija je velika agencija, koja će sigurno i medijima u regionu, a i publici, ponuditi dosta toga. Konkurecija je dobrodošla”.

Generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora novinske agencije Anadolija Kemal Ozturk rekao je da ova agencija namjerava da bude među pet najvećih u svijetu i da je otvaranje direkcije u Sarajevu korak u tom smjeru.

Istakao je da će Anadolija iz Sarajeva slati vijesti u svijet na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, te na taj način doprinositi miru i blagostanju.

“Nadamo se da će naš servis pomoći poboljšanju odnosa zemalja ove regije i Turske”, dodao je Ozturk i potcrtao da su vrata Anadolije otvorena samo za osobe koje žele mir.

Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag kazao je da Bosnu i Hercegovinu i Tursku povezuje istorija i kultura, te da će se veze između ove dvije zemlje u budućnosti još unaprijeđivati.

Nakon svečanog puštanja u rad internet servisa agencije Anadolija u Sarajevu, stigla je i prva poruka od predsjednika Republike Turske Abdulaha Gula u kojoj šalje svoju čestitku i podršku radu novootvorene novinske agencije za Balkan. 

U prvoj godini, agencija neće naplaćivati usluge medijskim partnerima u BiH. Kažu nemaju problema s profitabilnošću i ne brinu koliko će zaraditi ovdje.

Izvor: Al Jazeera i agencije