Oglasi

Afroamerikanac na čelu bivšeg glavnog grada Konfederacije

Demokrat Steven Reed osvojio je više od 67 posto glasova u izbornoj trci protiv vlasnika mjesne televizijske mreže.
Steven Reed će biti na čelu grada s oko 200.000 stanovnika, među kojima je 60 posto AfroamerikanacaAP

Grad Montgomery u Alabami izabrao je prvog gradonačelnika Afroamerikanca u svojoj povijesti, što je znakovito za taj grad na jugu Sjedinjenih Američkih Država, koji je kratko bio prijestolnica Konfederacije američkih država u građanskom ratu i središte kasnije borbe za građanska prava.

Demokrat Steven Reed osvojio je više od 67 posto glasova u utrci s protukandidatom, vlasnikom mjesne televizijske mreže, pokazuju rezultati objavljeni u mjesnom tisku.

Dužnost će Reed preuzeti 12. studenog, javlja Hina, pozivajući se na AFP.

Taj 45-godišnji sudac bio je među prvim sucima u Alabami koji su 2015. godine izdavali vjenčani list homoseksualnim parovima.

Dva vijeka postojanja

Montgomery ima oko 200.000 stanovnika, među kojima je 60 posto Afroamerikanaca.

U Montgomeryju je u veljači 1861. godine održan sastanak na kojem su se Alabama, Georgia, Florida, Louisiana, Mississippi i Južna Karolina odvojile od SAD-a i odlučile formirati Konfederaciju američkih država.

Montgomery je bio prva prijestolnica Konfederacije, ali i središte borbe Afroamerikanaca za građanska prava tokom 20. stoljeća.

Alabama i Montgomery će u prosincu obilježiti 200 godina postojanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.