Oglasi

Afrika: Ekonomski gubici zbog pandemije 69 milijardi dolara

Zvaničnica Ujedinjenih naroda kaže da je od uvođenja karantina u afričkim zemljama zaustavljen ekonomski rast, a siromaštvo u porastu.
Afrika, Korona virusEkonomske posljedice dovest će i do dodatnog rasta društvene nejednakosti, upozorava SongweEPA - Ilustracija

Afričke zemlje zbog pandemije korona virusa pretrpjele su ekonomsku štetu od najmanje 69 milijardi dolara.

Glavna tajnica Povjerenstva Ujedinjenih naroda za afričku ekonomiju Vera Songwe za Anadoliju je kazala kako je od uvođenja karantene u afričkim zemljama zaustavljen ekonomski rast te da je siromaštvo u porastu, prenosi Anadolija.

"Zbog restriktivnih mjera i karantene, u 42 afričke zemlje izazvan je ekonomski gubitak od 69 milijardi dolara. U najboljem ćemo scenariju imati pad ekonomskog razvoja s 3,2 na jedan posto", kazala je Songwe.

Posljedice vode rastu nejednakosti

Navodeći kako veliki broj obitelji u Africi preživljava od novca koji im rodbina šalje iz inozemstva, kazala je da je i turistički i uslužni sektor u Africi pretrpio velike gubitke.

"Ekonomske će posljedice dovesti i do dodatnog rasta društvene nejednakosti u Africi", rekla je Songwe.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Africi (ACDC), u zemljama tog kontinenta korona virusom je zaraženo više od 150.000 ljudi, a umrlo je približno 4.500 oboljelih od COVID-a 19.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.