Afričkim slonovima prijeti istrebljenje

Slonovača se od lovokradica kupuje za 90 dolara po kilogramu, a prodaje se za 4.200 dolara u Kini (EPA)

Afrički slonovi bi mogli biti istrijebljeni u divljini za nekoliko decenija, upozorili su stručnjaci na velikom samitu o konzervaciji u Bocvani koji je ukazao na alarmantan pad brojki zbog krivolova.

Samit o afričkom slonu održan u turističkom odmaralištu u Kasanu, okupio je delegate iz 20 država širom Evrope, Afrike i Azije, uključujući i Kinu – koju optužuju da podstiče ilegalnu trgovinu lovokradica.

“Ova vrsta bi mogla biti istrijebljena u našem životnom vijeku ukoliko se nastavi trenutni trend… za 10 ili 20 godina. Za pet godina možda ćemo već izgubiti šansu da spasimo ovu divnu i znamenitu životinju”, kazala je Dune Ives, viša istraživačica pri filantropskoj organizaciji Vulcan.

Na konferenciji su izneseni najnoviji brojčani podaci Međunarodne unije za očuvanje prirode, koja je izvijestila da je populacija afričkog slona opala sa 550.000, koliko ih je bilo 2006. godine, na 470.000 u 2013. godini

Najveći pad desio se u istočnoj Africi, gdje se broj slonova sa 150.000 smanjio na blizu 100.000.

“Glavni cilj ove konferencije je da se osigura obećanje na najvećem političkom nivou da će se efikasno zaštiti slonovi i značajno smanjiti trendovi ubijanja slonova. Trenutna stopa ubijanja je neodrživa i populacija afričkog slona je u opasnosti”, kazao je Elias Magosi iz Ministarstva okoliša u Bocvani.

Lov na slonove često organizuju međunarodne kriminalne mreže da se opskrbi ilegalno tržište slonovače, većinom u Aziji, a smatra se da se jednim dijelom zarade finansiraju regionalni konflikti i naoružane grupe.

“Ove kriminalne mreže iskorištavaju konflikte, društvene nemire, loše upravljanje,” rekao je Magosi.

Putevi trgovine slonovačom

TRAFFIC, grupa koja prati trgovinu divlljim životinjama kaže da su putevi trgovine slonovačom pokazali dotok iz Kenije i Tanzanije do tranzitnih zemalja uključujući Maleziju, Vijetnam i Filipine, prije nego dospiju na konačna tržišta u Kinu i na Tajland.

“Tajland je još država koja nam je veoma važna, ali Kina je najvažnija država u svijetu kojom se bavimo u pogledu ilegalne trgovine slonovačom”, rekao je Tom Milliken iz TRAFFIC-a.

Konferencija je nastavak sastanka iz 2013. godine kada je 30 država usvojilo set hitnih konzervacijskih mjera, uključujući i poziv na ujedinjenje protiv krivolova i za unaprijeđeno krivično gonjenje.

U srijedu će se učesnici Konferencije o ilegalnoj trgovini divljim životinjama također sastati u Kasaneu gdje će se fokusirati na trgovinu svim ugroženim vrstama – ilegalnu trgovinu koja prema podacima Međunarodnog fonda za dobrobit životinja donosi 19 milijardi dolara zarade godišnje.

Slonovača se navodno od lovokradica kupuje za 90 dolara po kilogramu, a prodaje se za 4.200 dolara u Kini.

Julian Blanc, stručnjak za slonove za Konvenciju međunarodne trgovine ugroženim vrstama (CITES), rekao je da je veza između siromaštva u Africi i krivolova istakla jedan način borbe protiv ilegalnog ubijanja slonova.

“Mi smo pratili direktnu vezu između smrtnosti dojenčadi (pokazatelj siromaštva) na okružnom nivou i nivoe krivolova. Na mjestima na kojima je visok nivo smrtnosti dojenčadi, uočili smo najveće nivoe ilegalnog lova na slonove, pa je rješavanje problema siromaštva značajna komponenta za očuvanje slonova”, upozorio je Blanc.

Izvor: Al Jazeera