Afričke zemlje pozvale na raspravu u UN-u o rasizmu

Iako je u pismu pozvano na raspravu o rasizmu širom svijeta, posebno je istaknuta situacija u Sjedinjenim Američkim Državama (EPA)

Afričke države pozvale su u petak Vijeće za ljudska prava UN-a na hitnu raspravu o rasizmu i policijskoj brutalnosti u trenutku kad se SAD-om i svijetom šire nemiri i protesti zbog smrti Georgea Floyda.

U pismu u ime 54 afričke države, ambasador Burkine Faso u UN-u u Ženevi zatražio je od UN-ovog glavnog tijela za ljudska prava “hitnu raspravu” o rasno motiviranim kršenjima ljudskih prava, policijskoj brutalnosti prema ljudima afričkog porijekla i nasilju nad mirnim demonstrantima koji zahtijevaju da te nepravde prestanu, Hina prenosi AFP.

U pismu upućenom austrijskoj predsjednici Vijeća za ljudska prava Elisabeth Tichy-Fisslberger zatraženo je da se ova rasprava održi sljedeće sedmice, kada se nastavlja 43. zasjedanje vijeća, nakon što je u martu prekinuto zbog pandemije COVID-a 19.

Ubistvo Georgea Floyda

Poziv je uslijedio nakon što je Floydova porodica, zajedno s porodicama ostalih žrtava policijskog nasilja i više od 600 nevladinih organizacija ove sedmice pozvala vijeće da hitno odgovori na sistematski rasizam i nekažnjavanje policije u SAD-u.

Da bi vijeće razmatralo takav zahtjev, mora imati podršku barem jedne države.

S obzirom na to da zahtjev podupire velika grupa država, “to povećava šanse” da će se rasprava dogoditi, rekao je glasnogovornik vijeća AFP-u.

Pismo u petak ukazalo je na slučaj Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca, koji je umro u policijskom pritvoru u Minneapolisu 25. maja, nakon što je bijeli policajac, koji je od tada optužen za ubistvo, pritisnuo koljenom njegov vrat gotovo devet minuta.

‘Policijska okrutnost bez kontrole’

Njegova smrt, koja je zabilježena na video snimku i izazvala je masovne proteste širom Sjedinjenih Američkih Država i širom svijeta, “nažalost nije izolovani incident, jer je mnogo prethodnih slučajeva nenaoružanih osoba afričkog porijekla koje su trpjele istu sudbinu zbog neobuzdane policijske brutalnosti”.

“Nažalost, sudbine mnogih drugih žrtava nisu privukle nikakvu pažnju, jer nisu bile zabilježene na društvenim medijima da bi ih svi vidjeli”, napisala je ambasadorica Dieudonne Desire Sougouri u ime afričke grupe na vijeću.

Iako je u pismu pozvano na raspravu o rasizmu širom svijeta, posebno je istaknuta situacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Protesti kojima svijet svjedoči odbacuju rasnu nejednakost i diskriminaciju koja obilježava život Afroamerikanaca i drugih obojenih ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi se.

Predsjednica Vijeća Tichy-Fisslberger u ponedjeljak će objaviti kada će se održati hitna rasprava. Ukoliko ne bude prigovora, koji se ne očekuju, rasprava će se održati.

Očekuje se da će se brojne zemlje osvrnuti na Floydovo ubistvo i zabrinutosti zbog policijskog nasilja i rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama tokom nastavljenog 43. zasjedanja vijeća, čak i bez posebne rasprave.

Budući da je rok za podnošenje novih rezolucija za 43. zasjedanje istekao u martu, oni će moći pozvati na konkretne akcije samo na vanrednoj raspravi.

John Fisher, voditelj ureda Human Rights Watcha u Ženevi, izrazio je nadu ranije u petak, prije nego što je pismo afričke grupe objavljeno, da će vijeće reagovati na situaciju u SAD-u.

“Postoje pitanja sistemskog rasizma koja se moraju rješavati i to na odgovarajući način”, rekao je novinarima.

Izvor: Agencije