Afričke izbjeglice u Maroku sanjaju Evropu

Izbjeglička kriza trenutno pogađa Evropu, no neke druge zemlje odavno su u problemima zbog velikog broja izbjeglica.

Hiljade Afrikanaca koji se nadaju da će doći do Evrope nalaze se u Maroku, zemlji koja je postala jedna od najprometnijih tranzitnih tačaka Sjeverne Afrike.

Iz Vlade kažu da su preduzete mjere kako bi se poboljšali uslovi u kojima žive, ali mnogi se žale da to nije dovoljno. 

Djeca izbjeglica i lokalnih Marokanaca provode svaki dan u kampu i vježbaju za zabavu kojom će obilježiti kraj ljeta.

Njihov cilj je upoznati javnost s problemima s kojima se suočavaju hiljade stanovnika Afrike koji su, zbog sukoba i loših uslova života, bili prisiljeni da potraže bolju budućnost u Evropi.

Jedva preživljavaju

Frank I Yanga stigao je u Maroko prije pet godina. Njegova borba za osnovna prava se isplatila – dobio je boravišnu dozvolu u toj zemlji i sada traži pristojan posao.

“Migranti bi trebali imati zdravstvenu zaštitu, mogućnost za zaposlenje i školovanje djece. Ali, prije svega, marokansko društvo bi ih trebalo tretirati s poštovanjem, jer su ljudi poput njih”, kaže on.

A mnoge izbjeglice kažu da jedva preživljavaju. Neke žive u pećinama ili u šumi, po cijeli dan krijući se od policije.

Pokušavaju preko ograde da uđu u grad Ceutu, koja ima kopnenu granicu s Marokom, ali je dio Španije i, samim tim, Evrope.

“Ovdje sam s jednim ciljem – doći do Evrope. Živimo u šumi, svakog jutra izlazimo kako bismo našli nešto za jelo. Nemamo ništa. Život nam je užasan”, kaže izbjeglica Konate Omon.

Ekipa Al Jazeere srela je grupu izbjeglica u Tangeru na sjeveru Maroka. Svi kažu da su svakodnevno izloženi diskriminaciji.

Safae Krichel je volonterka koja mladima drži časove engleskog jezika – iskustvo koje joj je, kako kaže, promijenilo život.

“Tek kad sam došla ovamo, nisam bila oduševljena, ali sam se zbližila s njima i upoznala neke druge, skrivene strane. Imali smo određenu sliku o ljudima iz Subsaharske Afrike i dijelu marokanskog naroda, ali što više vremena provodim s njima, sve su mi draži”, kaže ona.

Opasno putovanje

Hiljade izbjeglica sada imaju boravišnu dozvolu u Maroku, što znači da ih niko neće protjerivati iz te zemlje.

Ali tu su još hiljade onih koji smatraju da su ih bogate zemlje napustile i izdale.

“Sada, kad je Evropa pojačala granične kontrole, mnogi stanovnici subsaharskih zemalja ostali su u Maroku. A njihov san je Evropa, na drugoj strani Sredozemnog mora… Ali da bi došli do nje, kažu, nemaju drugu opciju nego da krenu na opasno putovanje usred noći i pokušaju da pređu more čamcem”, javlja iz Tangera reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.

Izvor: Al Jazeera