Oglasi

Afrička unija traži da Sudan uspostavi civilnu vladu u roku od 15 dana

Prelazno vojno vijeće na vlasti je u Sudanu od kako je svrgnut sa vlasti dugogodišnji predsjednik Omar al-Bashir prošle sedmice.
Sudan, ProtestiProtesti u glavnom gradu Sudana nastavljaju se sa zahtjevom da vojska preda vlast civilimaEPA - Arhiva

Afrička unija pozvala je u ponedjeljak sudansku vojsku da preda vlast civilnoj vladi u roku od 15 dana.

Ako se to ne dogodi, članstvo Sudana u Afričkoj uniji bit će automatski suspendirano do povrataka ustavnog reda, saopćilo je Vijeće Afričke unije za mir i sigurnost.

Cilj mora biti održavanje "slobodnih, poštenih i transparentnih izbora" što je prije moguće, dodaje se u saopćenju.

Na vlasti vojno vijeće

Prelazno vojno vijeće na vlasti je u Sudanu od kako je svrgnut sa vlasti dugogodišnji predsjednik Omar al-Bashir prošle sedmice.

Sudansko udruženje profesionalaca - SPA, koje je vodila demonstracije protiv Bashira, pozvalo je na raspuštanje prelaznog vojnog vijeća i uspostavu novog prelaznog civilnog vladajućeg vijeća.

Ako ovi zahtjevi ne budu ispunjeni, SPA će nastaviti s demonstracijama i neće se pridružiti budućoj prelaznoj vladi, rekao je za Reuters član ovog udruženja Ahmed al-Rabie.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.