Afganistanu 16 milijardi dolara pomoći

Veliki donatori u nedjelju su obećali da će u naredne četiri godine za pomoć u razvoju Afganistana izdvojiti 16 milijardi dolara kako bi se spriječilo izbijanje haosa u toj zemlji poslije povlačenja stranih vojnika, ali su to uslovili sprovođenjem reformi u borbi protiv korupcije.

“Bezbjednost Afganistana ne može biti mjerena samo odsustvom rata. Ona se mora mjeriti time da li ljudi imaju posao i priliku da zarade novac, time da li veruju da njihova vlada služi njihovim potrebama, da li se sprovodi političko pomirenje i uspješnošću tog procesa”, izjavila je američka državna sekretarka Hillary Clinton na donatorskoj konferenciji u Tokiju.

Centralna banka Afganistana procjenjuje da će tokom naredne decenije za podsticanje privrednog rasta biti potrebno da strani donatori izdvoje najmanje šest milijardi dolara godišnje.

Ženama prilika za zaradu 

Clinton je, takođe, istakla koliko je važno da Afganistan, koji je jedna od najsiromašnijih i najkorumpiranijih zemalja na svijetu, preduzme agresivnu akciju protiv korupcije i sprovede reforme.

“To mora obuhvatati borbu protiv korupcije, poboljšanje državne uprave, jačanje vladavine zakona, omogućavanje svim Afganistancima, a naročito ženama, da imaju pristup prilikama da zarade novac”, rekla je ona.

Ttri četvrtine Afganistanaca su nepismeni, a prema podacima Svjetske banke, prosječni Afganistanac zarađuje samo oko 530 dolara godišnje.

Američki zvaničnici nisu precizirali koliku sumu će oni izdvojiti za pomoć Afganistanu, ali su rekli da će administracija tražiti od Kongresa da do 2017. godine finansijsku pomoć zadrži na nivou koji je Washington izdvajao protekle decenije.

Na donatorskoj konferenciji za pomoć Afganistanu poslije povlačenja stranih vojnika, što je planirano u 2014. godine, učestvovali su predstavnici oko 80 zemalja i međunarodnih organizacija za pružanje pomoći, među kojima su Svjetska banka i Azijska banka za razvoj, navodi Reuters.

Među deset najsiromašnijih zemalja 

Međunarodni donatori su od 2001. i 2010. godine obezbijedili 35 milijardi dolara pomoći Afganistanu. Ekonomska proizvodnja po glavi stanovnika u istom periodu petostruko je povećana, ali Afganistan je i dalje jedna od deset najsiromašnijih zemalja svijeta.

Značajan napredak postignut je u školovanju djece i poboljšanju pristupa zdravstvenim uslugama, ali tri četvrtine od ukupno 30 miliona Afganistanaca su nepismeni, a prema podacima Svjetske banke, prosječni Afganistanac zarađuje samo oko 530 dolara godišnje.

Afganistanska vlada je označila nekoliko prioritetnih oblasti za ekonomski razvoj, uključujući investiranje u poljoprivredu i rudarstvo, koje zapadni zvaničnici vide kao mogući motor budućeg razvoja.

Izvor: Agencije