Afganistanski talibani ukinuli WHO-u zabranu djelovanja

Talibani
Talibani su poručili da nikome neće dozvoliti da koristi tlo Afganistana protiv bilo koga drugog (EPA)

Afganistanski talibani su ukinuli zabranu djelovanja Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji – WHO u područjima koja kontroliraju, izjavio je glasnogovornik ove skupine, nakon promjene stava koji je zakompliciralo borbu protiv dječije paralize, prenosi Hina.

U aprilu su talibani zabranili djelovanje WHO-u i Međunarodnom komitetu Crvenog križa – ICRC, zbog navodnih sumnjivih aktivnosti tokom kampanja vakcinisanja, što je prijetilo produbljavanjem jedne od najtežih svjetskih humanitarnih kriza.

Zdravstvene službe Ujedinjenih naroda su provodile kampanju vakcinisanja u Afganistanu, jednoj od triju zemalja u kojima je dječja paraliza i dalje rasprostranjena.

“Nakon što je uvidio svoje nedostatke i bio u stalnom kontaktu s našim predstavnicima, WHO je dobio dozvolu za svoje aktivnosti”, naveo je Zabihulah Mujahid, glasnogovornik talibana.

Ukinuta zabrana Crvenom križu

Talibani u izvještaju garantiraju sigurnost osoblju WHO-a, ali također određuju uslove za njihov povratak, uključujući i samo obavljanje njihovih aktivnosti, dobivanje dozvola za zapošljavanje djelatnika i samo provođenje vakcinisanja protiv dječje paralize u zdravstvenim centrima.

WHO nije odmah odgovorio na tu poruku poslanu elektronskom poštom.

Ranije ovog mjeseca talibani su ukinuli zabranu djelovanja Crvenom križu, koji duže od 30 godina pruža medicinsku pomoć u zemlji.

Organizacije koje djeluju u Afganistanu ističu da ne zauzimaju strane.

Talibani kontroliraju ili pokušavaju kontrolirati više od polovice od ukupno 410 okruga u Afganistanu.

Izvor: Agencije