Afganistanski talibani otkazali mirovne pregovore sa SAD-om

Talibani, Afganistan
Predstavnici talibana i afganistanske opozicije sastali su se prije dva mjeseca u Moskvi (AP)

Afganistanski talibani poručili su da su otkazali mirovne pregovore s američkim zvaničnicima u Kataru ove sedmice zbog “programskih razlika”, posebno u vezi s učešćem afganistanskih zvaničnika u pregovorima te mogućim prekidom vatre i razmjenom zarobljenika.

Dvodnevni mirovni pregovori trebali su početi u srijedu, rekli su talibani za Reuters ranije, ali su odbili dopustiti “marionetskim” afganistanskim zvaničnicima da učestvuju.

Rat u Afganistanu najdugovječniji je prekomorski rat Sjedinjenih Američkih Država.

Intervencija je dosad koštala Washington gotovo milijardu dolara, a u njoj su poginuli deseci hiljada ljudi.

“Američki zvaničnici insistirali su da se talibani susretnu s afganistanskim zvaničnicima u Kataru te su obje strane bile protiv proglašavanja prekida vatre u 2019”, rekao je talibanski izvor za Reuters.

Traže puštanje 25.000 zarobljenika

“Obje strane dogovorile su se da se neće sresti u Kataru.”

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid ranije je rekao da dvije strane i dalje rade na tehničkim detaljima te da nisu dogovorile jasnu tematiku pregovora.

Američka ambasada u Kabulu nije odgovorila na novinarski upit o talibanskom povlačenju iz pregovora.

Pregovori, četvrti, sa specijalnim izaslanikom SAD-a Zalmayem Khalilzadom, trebali su se dotaći američkog povlačenja iz Afganistana, razmjene zarobljenika te ukidanja zabrane kretanja talibanskim vođama, rekao je jedan od vođa talibana za Reuters.

Talibanski izvori tvrde da su od SAD-a tražili puštanje 25.000 zarobljenika te da će oni zauzvrat pustiti 3.000 ljudi, ali kod američkih zvaničnika nisu vidjeli interes za razmjenu zarobljenika u ovom stadiju pregovora.

“Nikad nećemo objaviti prekid vatre dok i ako ne postignemo velike uspjehe na terenu. Imamo osjećaj da Khalilzad nema dovoljnu moć da donosi bitne odluke”, rekao je drugi talibanski zvaničnik.

Ne žele afganistanske zvaničnike u pregovorima

Talibani napominju da će Khalilzad posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate, Afganistan, Pakistan, Indiju i Kinu kako bi nastavio raspravu.

Khalilzadov ured nije bio dostupan za komentar.

Talibani već više puta odbijaju bilo kakvu uključenost afganistanskh zvaničnika u pregovore, insistirajući da je SAD njihov glavni protivnik u 17-godišnjem ratu.

Otkazali su sastanak s američkim zvaničnicima u Saudijskoj Arabiji ove sedmice, zbog insistiranja Saudijske Arabije da za pregovaračkim stolom budu i afganistanski zvaničnici koje podržava Zapad.

Saudijska Arabija, Pakistan i UAE učestvovali su u posljednjem krugu pregovora u decembru.

Optužbe protiv Pakistana

Zapadni diplomati u Kabulu naglasili su bitnu saradnju s Pakistanom kao presudnu za uspjeh pregovora.

Nezavisni sigurnosni analitičari napominju da je to zbog snažne pakistanske vojske koja održava veze s talibanima, prenosi Hina.

Američki zvaničnici optužili su Pakistan da pruža utočište talibanskim borcima u svojim graničnim regijama te da ih koristi kao “produženu ruku” svoje vanjske politike.

Pakistan negira optužbe.

Sjedinjene Američke Države u Afganistanu su na vrhuncu intervencije imale više od 100.000 vojnika, od kojih se većina povukla 2014.

Ostatak vojnika, njih približno 14.000, većinom su dio NATO-ove misije potpomaganja afganistanskih snaga sigurnosti te u lovu na borce.

SAD može nastaviti s civilnom podrškom

Navodi od prošlog mjeseca govore da je američki predsjednik Donald Trump planirao povlačenje hiljada vojnika iz Afganistana, što je izazvalo nesigurnost u Kabulu, koji zavisi od vojne pomoći i izobrazbi SAD-a i drugih vojnih sila koje djeluju u zemlji.

Kako su se mirovni pregovori približavali, izrađen je nacrt dogovora od utjecajne američke kompanije RAND Corporation, koji su naveli sve stavke potrebne za postizanje mira, te je taj nacrt kružio među afganistanskim zvaničnicima i diplomatima u Kabulu.

Dokument, koji je pregledao Reuters, predlaže da SAD i NATO povuku svoje snage u fazama tokom 18 mjeseci.

Dodaje se da SAD i dalje može nastaviti s civilnom podrškom.

Izvor: Agencije