Afganistanski talibani oteli desetke civila

Negirajući sve optužbe, talibani su za civilne žrtve proteklih dana okrivili afganistanske vlasti (EPA)

Afganistanski talibani su tijekom proteklih tjedan dana oteli blizu 60 civila u središnjoj afganistanskoj provinciji Daikundi, priopćili su dužnosnici.

Civili su uzeti za taoce nakon što je jedna žena pobjegla iz sela u susjednoj provinciji, a koje je pod kontrolom talibana, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Reuters. 

Od tada je na slobodu pušteno blizu dvadeset otetih, među kojima su žene i deca, a jedan glasnogovornik talibana negirao je da iza otmice stoji ta skupina.

Ubijeno gotovo 300 pripadnika afganistanskih snaga

Prema podacima Nacionalnog vijeća sigurnosti, proteklog tjedna je u Afganistanu ubijen ili ranjen 841 član snaga sigurnosti.

Talibanski militanti izveli su ukupno 422 napada u 32 od 34 pokrajine, reklo je vijeće. Ubijek je 291 vojnik, a 550 ih je ranjeno u talibanskim napadima, prenosi Hina, pozivajući se na dpa. 

Vijeće sigurnosti reklo je da je to bio “najkrvaviji tjedan u 19 godina.”

Obično vlada ne objavljuje podatke o gubicima iz redova svoje vojske, no Vijeće sigurnosti objavilo je slične statistike tjedan dana ranije.

Talibani negiraju optužbe

Unatoč sporazumu o povlačenju snaga, koji je u veljači potpisan između talibana i Sjedinjenih Američkih Država, nasilje u Afganistanu je u porastu, a otmica otežava napore usmjerene pokretanju mirovnih pregovora između talibana i Vlade u Kabulu.

Jedan dužnosnik afganistanske Vlade izjavio je da su u proteklih tjedan dana talibani ubili više od 40 civila diljem zemlje, a misija Ujedinjenih naroda u nedjelju je izrazila zabrinutost zbog 15 napada na medicinske radnike i objekte za pružanje zdravstvene zaštite, pripisujući talibanima odgovornost za većinu tih incidenata.

Negirajući sve optužbe, talibani su za civilne žrtve proteklih dana okrivili afganistanske vlasti.

Izvor: Agencije