Afganistanske snage ubile jednog od vođa Al Kaide

Drugi u zapovjednom lancu Al Kaide ubijen je u specijalnoj operaciji u provinciji Gazni u istočnom Afganistanu (EPA)

Afganistanske snage sigurnosti ubile su Abu Muhsin al-Masrija, jednog od visoko rangiranih vođa Al Kaide koji se nalazio na FBI-ovoj listi najtraženijih terorista, izvijestila je kasno u subotu afganistanska obavještajna služba (NDS).

Al-Masri je kako se vjeruje drugi u zapovjednom lancu Al Kaide a ubijen je u specijalnoj operaciji u provinciji Gazni u istočnom Afganistanu, objavila je na Twitteru NDS, dodajući da je bio vrhovni vođa na Indijskom potkontinentu, prenijele su agencije Reuters i Hina.

Taj visoko rangirani Al Kaidin vođa optužen je u SAD-u zbog “davanja materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji i zavjere za ubistvo američkih državljana”.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je prošlog mjeseca da je u Afganistanu ostalo manje od 200 operativaca naoružane skupine Al Kaide.

Afganistan je poprište duboke višedesetljetne političke i sigurnosne krize, koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga.

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora, koje su delegacije talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počele sredinom septembra u Dohi.

Glavni cilj pregovora dvije strane je okončanje gotovo dva desetljeća dugih oružanih sukoba u toj zemlji.

SAD se povlači iz Afganistana

Sjedinjene Američke Države će početkom sljedeće godine smanjiti svoje vojno prisustvo u Afganistanu na 2.500 vojnika, najavio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je potvrdio odluku Saveza da povuče svoje snage iz Afganistana zajedno sa SAD-om.

“Zajedno smo odlučili poći u Afganistan. Zajedno ćemo pristupiti prilagodbi snaga i zajedno ćemo otići iz zemlje”.

Ovog mjeseca navršava se 19 godina otkako su SAD svrgnule talibansku vlast koju optužuju da su stajale iz terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Tokom rata u Afganistanu, najdužeg koji je Amerika vodila u inostranstvu, poginulo je gotovo 2.400 američkih vojnika, a hiljade su ranjene.

Izvještaj Ujedinjenih naroda navodi da je Afganistan dostigao sumorni rekord od 100.000 civila ubijenih ili povrijeđenih u posljednjih deset godina otkako je Svjetska organizacija počela dokumentirati žrtve rata u toj zemlji.

Izvor: Agencije